Oklart när ishall kan öppnas igen

Inga svar kan ges på hur länge ishallen i Saltsjöbaden måste hållas stängd.

– Först måste vi få klarhet i vad vi har för skador, säger Jenny Asmundsson, fastighetsdirektör.

För två veckor sedan tvingades kommunen stänga ishallen i Saltsjöbaden efter att man upptäckt att taket buktade inåt på flera ställen. Hallen har bara varit öppen i två år och används för bland annat ishockey och konståkning.

– Vi fick en signal om att taket såg konstigt ut och lät en expert titta på det. Experten gav beskedet att vi var tvungna att stänga hallen eftersom det finns en risk i hallen i dag, säger Jenny Asmundsson, kommunens fastighetsdirektör.

I hallen har takplåten tryckts samman på de ställen där den ligger mot limträbalkarna. Det finns också stora deformationer mellan balkarna. Bärförmågan hos takplåten är kraftigt begränsad och rasrisken är stor.

– Det går inte säga vad som är orsaken innan skadorna utretts. Takets konstruktion ska tåla större snömängd än den snö som fallit.

Det sköra taket sätter också frågetecken kring byggnadens stabilitet. Under veckan som gick har snön skottats av taken och hallen har varit avstängd för all verksamhet.

– Vi är naturligtvis besvikna över det som hänt. Det är olyckligt och ska inte hända, säger Jenny Asmundsson.

Under tiden som hallen är stängd har kommunen försökt lösa föreningarnas behov av träningstider på olika sätt.

– Vi har just nu en bra dialog med de berörda föreningarna. Vårt fokus är nu att så snabbt som möjligt få klarhet i vad som hänt och kunna reparera och säkra hallen. Därefter ska vi få igång verksamheten igen. Men det finns ingen tidsplan i dagsläget.

Den nästan nya ishallen i Saltsjöbaden är stängd i väntan på att orsakerna till takskadorna undersökts.