Oklart vad som startade branden

”Jag vet inte vad som händer nu, vi får se vad försäkringsbolaget säger. Just nu har jag ingenstans att vara”, säger Monica Tessem, som tillsammans med sin man Kenneth röjer i galleriet.
”Jag vet inte vad som händer nu, vi får se vad försäkringsbolaget säger. Just nu har jag ingenstans att vara”, säger Monica Tessem, som tillsammans med sin man Kenneth röjer i galleriet.
Monica Tessem tog över Igelboda galleri vid årsskiftet. Nu är mycket förstört av vatten och sot efter branden i Igelboda stationshus förra veckan.

Orsaken till branden är ännu okänd.

– Jag blev uppringd vid klockan halv två i onsdags eftermiddag om att det brann här och att jag behövde komma hit, berättar Monica Tessem.

Hon är tagen av det som hänt och är nu vid huset för första gången för att inspektera skadorna efter branden dagen innan. Brandkåren lyfte ut de konstverk de fick tag i, men vissa är förstörda och golvet är svartprickigt av sot och skadat av vatten efter släckningsarbetet. Tillsammans med sin man Kenneth samlar Monica ihop det som går att rädda i kartonger på verandan till huset.

Monica Tessem hade tillsammans med en vän tittat på Igelboda stationshus med dess galleri i fem år. När 2012 övergick i 2013 tog hon över verksamheten med galleri och ramverkstad.

– Det är min framtida sysselsättning som har gått upp i rök. Det var tänkt som en ny fas i mitt liv. Det är en gammal dröm att få driva en egen verksamhet, säger Monica Tessem och visar på några av de få konstverk som kunde räddas undan lågorna.

Det var vid lunchtid i onsdags som en brand bröt ut i stationshuset. Branden startade i övre delen av huset och spred sig sedan. I huset fanns förutom galleriet en lägenhet. De som bodde i lägenheten på övervåningen var inte i huset vid tillfället på grund av stambyte. Ingen person kom till skada.

Stationehuset luktar bränt och toppen av taket är borta. Hela övervåningen är utbränd och på nedre plan ser man spår efter hettan. Stora delar av nedervåningen var inplastade på grund av det pågående stambytet, vilket räddade en del av inventarierna, men plasten har smält av hettan.

Polisens tekniker var på plats under torsdagen och kommer nu att göra en utredning för att komma fram till vad som orsakade branden.

Enligt Peter Landeståhl, utredare på kriminalavdelningen vid Nackapolisen, är det osäkert hur lång tid det kommer att ta.

– Vi kommer nu att höra flera personer – hantverkare, de som bodde där och hon som har galleriet på nedervåningen – om det har blivit något galet med renoveringen eller om det var något elfel eller så. Det är ju en gammal kåk, men än så länge är det för tidigt att uttala sig om något, säger han.

I dag finns ingen misstanke om brott.

– Nej, inte i nuläget, det får teknikerna uttala sig om.

Det är min framtida sysselsättning som har gått upp i rök.Monica Tessem

Fakta

Stationhuset byggdes 1913

Igelboda stationshus byggdes 1913 i samband med att grenbanan mellan Igelboda och Solsidan kom till.

På bottenvåningen fanns vänthall, stinsexpedition och bagagerum.

Tidigare fanns två perronger vid stationen.

Stationshuset ser i princip likadant ut i dag som det gjorde vid öppnandet.

Källa: Stellan Gustafsson, Spårvägsmuseet