Oklart varför 22 bilar brann

På Iduns väg brann sex bilar. Grannar sprang ut för att rädda andra bilar undan lågorna.
På Iduns väg brann sex bilar. Grannar sprang ut för att rädda andra bilar undan lågorna.
Ryktet säger att missnöje med domarna mot Södertäljenätverket ligger bakom.

Men varken polis eller kommun vet varför 22 bilar brann i Norsborg och Hallunda i förra helgen.

Natten till förra lördagen sattes 22 bilar i brand i Norsborg och Hallunda. Polis och kommun hade viss höjd beredskap eftersom det brunnit många bilar ­tidigare den veckan i Södertälje. På fredagskvällen samlades många ungdomar och unga vuxna i Norsborgs centrum och till slut fick polisen reda på att det kunde vara oroligheter på gång.

Vid halv tolv på natten kom första branden. Vid halv två hade läget lugnat ner sig. Polisen berättade efteråt att de blivit utsatta för stenkastning. Till lördagskvällen hade både polis, brandkår och civilsamhälle mobiliserats för att stävja nya oroligheter.

Natten till söndag brann två bilar. Norsborgsbon Robert Aslan var ute och nattvandrade då.

– Det var kul att se hur samarbetet mellan kommunen, väktare, polis och föreningsliv fungerade. Vi var ett 30-tal nattvandrare som samlades vid ABF innan. Det var många vuxna som ville vara med och ställa upp för sitt samhälle, säger han.

Han liksom flera andra har hört ryktet om att oroligheterna skulle bero på missnöje med Svea hovrätts domar mot det kriminella Södertäljenätverket, där flera personer fick långa fängelsestraff. Domen kom några timmar innan oroligheterna i Södertälje satte i gång. Men varken polis eller kommun kan säga att oroligheterna i Botkyrka skulle bero på domarna.

– Vi hade lite höjd beredskap på grund av händelserna i Södertälje. Det är klart att det finns kopplingar mellan kriminella grupperingar i Södertälje och Norsborg, men vi ser ingen koppling i det här fallet. Vi är konfunderade över vad den verkliga orsaken är. Det verkar ha varit en grupp på 10–15 unga vuxna som låg bakom det här, säger Marcus Qwennerstedt, säkerhetschef i Botkyrka kommun.

Polisen grep aldrig någon för bränderna. Däremot greps några personer för narkotikabrott och någon togs om hand för störning mot den allmänna ordningen. Inte heller närpolischef Ann-Christine Gunnarsson ser en klar koppling till domarna.

– Det här skedde under en kort period och sedan var det över, säger hon.

Bränderna inträffade flera olika adresser i Norsborg. Vid Iduns väg räknade räddningstjänsten till sex brända bilar. När Lokaltidningen Mitt i besöker parkeringsplatsen på Iduns väg kommer Norsborgsbon Isra Azeez gående mot sin bil.

– Vad ska jag göra? Jag har inget annat val än att ha min bil här, säger hon.

Hon vaknade inte av bränderna, men hennes son sprang ut för att kolla till bilen. Även Abbe som bor i närheten sprang ut.

– Min stod nära bilarna som brann, så jag flyttade den, säger han.

Ann-Christine Gunnarsson tycker inte att de som bor i området ska vara oroliga. Den gångna helgen var det både fler poliser och fler nattvandrare i området.

– Det här känns som något kortvarigt, säger hon.

Fakta

Många larm

Förra året åkte brand­kåren ut på 110 larm om bränder i personbil och andra vägfordon i Botkyrka.

Fram till i mitten av förra veckan hade räddningstjänsten åkt ut på 68 larm.