Oklart vem som ska efterträda Lithborn

Douglas Lithborn (M) avled efter en olycka i Sollentunasimhall i somras.
Douglas Lithborn (M) avled efter en olycka i Sollentunasimhall i somras.
En och en halv månad har gått sedan kommunens högst uppsatta politiker plötsligt gick bort.

Nu måste arbetet i kommunen fortsätta som vanligt.

Under sommaren ligger det mesta av kommunens politiska verksamhet nere. Nu är semestern slut och arbetet ska gå vidare som vanligt – men en viktig stol står tom.

Den 11 juli gick kommunstyrelsens ordförande Douglas Lithborn (M) bort efter en olycka i Sollentuna sim- och sporthall. Sedan dess har Anna-Lena Johansson (FP) varit ställföreträdare.

Hon är också den som håller i kommunstyrelsens första sammanträde.

– Vi tre (Anna-Lena Johansson, Douglas Lithborn och Magnus Ramstrand) har jobbat tillsammans i många år och arbetet stannar så klart inte av för att en person är borta, utan det måste fortsätta som vanligt, säger Anna-Lena Johansson.

Men sorgen har också varit stor sedan den nära vännen gick bort. Samtidigt som arbetet måste fortsätta är det tydligt att allt inte alls är som det brukar.

– Det känns oerhört tomt. Nu märker vi av att någon saknas i det dagliga arbetet. Under sommaren var det inte lika uppenbart som nu när arbetet är i gång och Douglas inte är med oss längre, säger Anna-Lena Johansson.

Finns det tid för sorg och omställning?

– Vi tar nog våra tillfällen med varandra, med kollegor. Vi pratar mycket om Douglas, vad han hade gjort i olika situationer eller tänkt om olika saker. På så sätt tror jag att vi ändå kan bearbeta sorgen på ett bra sätt, vi som har minnen av Douglas och hade arbetat med honom länge, säger Anna-Lena Johansson.

Moderaterna har tillsatt en särskild valberedning för att ta fram Lithborns efterträdare. Det kan dock komma att ta tid innan ett namn läggs fram till kommunfullmäktige.

– Valberedningen arbetar skyndsamt med att hitta en ersättare, men det är heller ingen process som vi vill forcera, säger Åsa Söderbergh, föreningsordförande i Sollentunamoderaterna.

Flera personer har kontaktat Lokaltidningen Mitt i och undrat vad som hände i simhallen. Den informationen har närstående dock valt att inte gå ut med offentligt.

– Många vill veta, det förstår jag, och det är klart att jag själv också undrar ibland. Men precis vad som hände vet inte vi på kommunen heller, utan bara familjen, säger Anna-Lena Johansson.