Oktober blev tjuvarnas månad

Thomas Timan hade inbrott i sin bostad i Trångsund förra veckan. Senaste veckorna har flera inbrott och inbrottsförsök skett i området.
Thomas Timan hade inbrott i sin bostad i Trångsund förra veckan. Senaste veckorna har flera inbrott och inbrottsförsök skett i området.
När mörkret faller slår tjuvarna till. Oktober blev den mest inbrottsdrabbade månaden hittills i år.

– Det kan röra sig om tidigare dömda inbrottstjuvar som avtjänat sitt straff eller ligor, säger Anna Schelin, polis.

42 inbrott eller inbrottsförsök skedde i Huddinge i oktober, sett till anmälningarna till polisen. Det är fler än någon annan månad så här långt i år.

– Det är många som tror att flest inbrott sker under semestern när folk är bortresta. Men det stämmer inte. Det är lättare att begå inbrott när det är mörkt ute och det är även lättare att se ifall någon är hemma eller inte, säger Anna Schelin, brottsförebyggare och kommunpolis i Huddinge.

Nyligen hade Thomas Timan inbrott i sin bostad i Trångsund. Tjuven hade slagit sönder ett fönster på bottenplan och sedan tagit sig in.

– Det känns väldigt kränkande, särskilt när man blir berövad på något personligt.

I Thomas Timans fall fick tjuven med sig jackor, pengar och mobiltelefoner.

– Det tar mycket energi att bli utsatt för inbrott. Min sambo sover dåligt och vi förlorade arbetsinkomst för vi var tvungna att stanna hemma och fixa med polis och glasmästare, säger han.

Dörren till bostaden var låst inifrån så tjuven tog sig ut igen genom samma fönster. Thomas Timan tror att det är därför tjuvarna inte fick med sig stora och tunga saker.

– Efter det som hänt kommer vi att installera okrossbara fönster. Vi vill bo kvar och tänker inte låta oss bli skrämda av tjuven, säger han.

Men det finns flera åtgärder man kan ta som boende för att skydda sig. Det kan handla om enkla saker som att ha timer på lampor eller att ha en klockradio som går igång när det börjar bli mörkt.

– Sedan är det viktigt att prata ihop sig med sina grannar och hålla koll på vilka det är som rör sig i området. Ser du någon i området som du inte känner igen kan du gå fram och fråga vad personen gör där, säger Anna Schelin.

En teori från polisens sida är att det kan röra sig om ligor som är ute på inbrottsturné. De gör inbrott på en plats under en kort tid och drar sedan vidare till andra delar av länet eller landet.

– Ett genomsnittligt inbrott tar ungefär tre till sju minuter. Därför är det viktigt att låsa även om du bara ska ut och gå med hunden eller handla, säger Anna Schelin.

Ett genomsnittligt inbrott tar ungefär tre till sju minuter.

Fakta

Inbrott och inbrottsförsök 2015

Januari: 20

februari: 12

Mars: 22

April: 19

maj: 20

juni: 19

juli: 32

augusti: 17

September: 15

Oktober: 42