Min lokala hjälte

Öl och mat ingår äktenskap på Nybergs torg

Än så länge byggstök.
Än så länge byggstök.
Sundbybärs, förlåt, Sundbyberg får tillökning på ölfronten.

På torsdag öppnar Empourium, ölbar och restaurang, på Nybergs torg.

Det slits in i det sista inför premiären. Måla, fixa leveranser, slipa menyer. Bakom Empourium står en ölälskande kvartett med många år i krogvärlden. Den anrika tegelkåken som huserat Nybergs bar och deli fick dem på fall.

– Lokalen är majestätisk, att jobba med en krog med den här takhöjden är något man alltid drömt om. Vi blev totalt förälskade. Vi bestämde oss i våras, säger Jörgen Hasselqvist, som jobbat ihop med två av kompanjonerna på söderkrogen Oliver Twist.

De fick tillträde 1 juli och öppnar i samband med Kräft- och surströmmingsskivan på torsdag.

Hantverksöl står i fokus. 28 sorter på fat plus ett varierat antal i flaska. Gängets mission: att öppna folks ögon inför kombon öl och mat.

– Vi har gapat om öl i 25-30 år. Man kan hitta minst lika många smakkombinationer på mat och öl som på mat och vin, säger Jörgen Hasselqvist.

Målgruppen är dock inte till ölnördar.

– Vi vill gärna ge folk aha-upplevelser, även de som kanske inte ens gillar öl. Det roliga i restaurangvärlden är möten mellan folk med olika åldrar och bakgrunder. Ölnörden ska sitta bredvid damen som dricker champagne eller en drink. Vi ska ha en sjysst vinlista.

Vad blir det för mat?

– Smaker från hela världen, inriktningen är smårätter. Som musslor, det är en väldigt både ölig och vinig rätt. Vi jobbar fram olika recept på hamburgare, det blir inte den vanliga 90-grammaren.

Vadå Empourium?

– Det är en ordlek. Vi jobbar med öl men är ju inte ett imperium. Så vi använder ”pour”, som i hälla, i namnet.

Koppling till Sundbyberg?

– Jag installerade tv-apparater i Sumpan innan jag började i krogbranschen. Det har hänt så mycket sedan dess, så mycket byggt att man ramlar baklänges. Vi får många glada tillrop, och känner oss hemma på en gång.