Ola ska se till att elever och äldre får bättre mat

Kocken Ola Håkansson har satt sig bakom skrivbordet för att maten i skolor och på boenden i Huddinge ska bli bättre.
Kocken Ola Håkansson har satt sig bakom skrivbordet för att maten i skolor och på boenden i Huddinge ska bli bättre.
Ola Håkansson är kocken i kommunens korridorer.

Med lång erfarenhet ­inom restaurang­branschen ska han nu upphandla livsmedel på en tjänst som inte tidigare fanns.

Svart kavaj i stället för vit kockrock, skrivbord i stället för spis. Skillnaderna är stora för Ola Håkansson, men visionen har han klar för sig.

– Jag vill bygga upp en tröskel. Det är inte dålig mat i skolan, men fördomarna sitter kvar i väggarna.

Ola Håkansson har arbetat på olika restauranger i 30 år. Och nu har han bytt ut kök mot kontor; han är anställd av Huddinge kommun för att få till så bra livsmedelsavtal som möjligt för kommunens skolor och äldreboenden.

– Det är kul att vara med och influera. Kommunen vill bli bättre vad gäller maten till elever och till äldre, så jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter.

Ola Håkansson började som kock på Öland och hamnade sedan som kökschef på Sigtuna stadshotell, där han avancerade till hotelldirektör. Men så hände det som fick honom att prioritera annat än bara jobbet.

– Jag fick en hjärnblödning och var borta från yrkeslivet i ett halvår. Sedan hade jag inte självförtroendet att söka hotelldirektörsjobb.

Självkänslan fick sig en törn, förklarar Ola Håkansson. Samtidigt fick livserfarenheten honom att se vad som är viktigt i livet.

– Förr var jobbet det viktigaste för mig. Men nu är det familjen och vännerna som kommer först.

För några år sedan frågade Södertörns friskola om han ville hjälpa till med deras skolrestaurang.

– De var tidigt ute med att de vill laga maten från början. Nu går fler skolor åt rätt håll – det blir mindre och mindre halvfabrikat, säger Ola Håkansson.

När Huddinge kommun kontaktade honom hade han precis fått majoriteten av eleverna på Tumba gymnasium att äta skolmaten. Och han var redo för en ny utmaning.

– Det börjar bli sexigt för kommuner att kunna påverka maten. Jag tror att Huddinge är först ut med att anställa en kock i rollen.

På frågan om han saknar att laga mat blir svaret ja. Men förändringen har gjort att kockkniven bytts ut mot en pensel.

– Jag fick utlopp för det konstnärliga när jag utformade snygga uppläggningar. Nu målar jag konst i stället.

Fakta

En kock som upphandlare

Huddinge kommun har anställt en kock eftersom uphandling av mat kräver kunskap om produkter och om olika krav.

Kommunen vill på detta sätt få god kvalitet till rätt pris. Förhoppningen är att kommunen ska spara pengar.

Källa: Huddinge kommun