ANNONS

Olagliga israllyn stör friluftslivet

Sören Mattsson vågar inte promenera med sina hundar på isen efter att ha sett buskörningen ute på fjärden.
Sören Mattsson vågar inte promenera med sina hundar på isen efter att ha sett buskörningen ute på fjärden.
En ny trend har kommit till Tyresö: Drifting. Unga förare kör sina bilar ut på isen på Kalvfjärden – och sladdar.

– Om de inte inser farorna kommer en olycka att hända, säger polisen Claes Stjernström.
ANNONS

I snön finns spår. Från skidor och hundar. Och från bilar. Sedan isen tjocknade för några veckor sedan på Kalvfjärden har unga förare hittat dit.

– De kör nästan varannan dag. Jag vågar inte gå ut med hundarna här längre, säger Sören Mattsson, boende i området.

Han har sett dem flera gånger – såväl dagtid som kvällstid – hur de kör ut på isen i hög fart och sladdar omkring.

– De är en säkerhetsrisk för sig själva, och för barn och vuxna som vill ut och åka skridskor eller promenera på isen. Dessutom låter de ju väldigt mycket.

Sören Mattsson menar att Kalvfjärden så här års är populär för skridskoåkare, hundägare och andra som vill ut och promenera. Han själv brukar släppa sina hundar lösa där. Men sedan bilarna började åka på isen för två veckor sedan vågar han inte sig ut längre.

– En olycka kan snart vara framme; antingen genom att någon blir skadad eller att bilarna åker igenom isen.

Det började i höstas, berättar polisen Claes Stjernström. Plötsligt uppstod en ny trend i Tyresö: drifting.

– Då höll de till på vägarna och framför allt i rondellerna, som vid Lidl. Men nu är det toppen på isberget att de även kör på isarna – nu stör de inte bara utan är en fara för sig själva och andra, säger Claes Stjernström.

Drifting innebär att åka snyggt på sladd. Bilarna som de unga förarna i Tyresö kör är bakhjulsdrivna för att få till en så bra sladd som möjligt, förklarar Claes Stjernström.

ANNONS

Enligt honom startade fenomenet i Tyresö i höstas, ”som en raggarkultur helt plötsligt”, och att det nu också spridit sig till andra kommuner i Stockholms län.

Hittills har det inte varit ett lagbrott att sladda i rondeller, eftersom de oftast inte kör för fort.

– Men att köra på isarna är olagligt. För att kunna bötfälla dem måste vi haffa dem på bar gärning.

Han vet vilka de flesta förarna är, de är mellan 19 och 25 år, och hittills har polisen i Tyresö lyckats identifiera cirka 20 bilar.

Förra veckan uppstod bråk mellan fotgängare på isen och några bilförare, något som har polisanmälts. Men eftersom polisen hittills inte har lyckats få tag i bilarna på isen är det svårt att stoppa förarna.

– Det är ett dilemma. Vi har stoppat några bilar vid andra tillfällen och då informerat förarna om att det de gör är olagligt. Och vi har också pratat med flera, föräldrar Claes Stjernström.

– Vi jobbar med det och kommunen jobbar med det. Förr eller senare åker några fast och blir av med sina körkort. Då ger det en effekt så att övriga också lägger av.

Åke Skoglund, chef för kommunens samhällsbyggnadsförvaltning, känner till problemet och försöker förhindra bilarna från att ta sig ut på isen.

Kommunen ställde ut stenar vid den nerfart ut på Kalvfjärden vid Breviks skola som bilarna använde sig av. Men dessa stenar lyckades förarna flytta på.

– Nu har vi satt ut stora betongsuggor. Men i onsdags fick jag höra att de körde ut nedanför Tyresö slott i stället. Så där har vi nu ställt ut stenar också.

Polisen Claes Stjernström anar att bilförarna har hittat flera vägar att kunna ta sig ut på isarna, men vet inte var. Han tycker det finns en risk att förarna missbedömer isen.

– Isarna är riskfyllda. De vet inte hur tjock isen är, de åker av och på utan vetskap om att isen kan vara tunnare vid kanterna, eller var det går avlopp. Det kommer hända en olycka snart om de unga killarna som kör inte förstår farorna.

Fakta

Även på Dreviken

Läsare har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i om att det även åks på Dreviken och menar att där handlar det om motorcyklar och fyrhjulingar.

Uppgifterna finns även på olika chattforum för bilägare som är intresserade av drifting.

En bilägare uppger att tio bilar körde på sjön förra helgen.