Olagliga skyltar gör trottoarerna farliga

Att ställa ut skyltar, flaggor eller stolar utan tillstånd på stadens mark är olagligt.

Det är det många som struntar i.

Vid en kontroll upptäckte Södermalmspolisen 55 olagliga hinder.

För den som är synskadad är det svårt att ta sig fram på trottoaren utan att snubbla om det står vippskyltar, flaggor eller dylikt på marken. Även för rullstolsburna kan det vara svårt att ta sig runt.

Att ställa ut skyltar, flaggor, bord eller stolar utan tillstånd på stadens mark är olagligt. Men det är det många som struntar i.

När trafikkontoret och Södermalmspolisen kontrollerade delar av Götgatan och Folkungagatan förra måndagen upptäcktes hela 55 olagliga hinder.

– Det var mest vippskyltar. Flaggor eller vimplar som står på stativ och vajar i vinden med reklam är också väldigt poppis, säger Per Landin, markupplåtare vid trafikkontoret, som undersökte hur lagen efterföljs tillsammans med kolleger från trafikkontoret och Södermalmspolisen

Skyltarna sätts ut av såväl butiker som restauranger, kaféer och andra näringsidkare.

Vissa hade även ställt ut stolar och bord utan att ha tillstånd. Andra hade pyntat sina portar med blomkrukor, dekorationer och marschaller.

– Det är inte tillåtet att ställa ut något med öppen låga. Det är hur farligt som helst, både för synskadade och barn. Ska man ha någon form av lykta måste den vara inglasad, säger Per Landin.

Per Landin menar att problemet med olagliga hinder på gator är särskilt utbrett i Stockholm.

– Det här börjar bli ett väldigt stort problem. Det finns inte alls på samma sätt i andra europeiska städer. Jag vet inte vad det beror på, kanske gör polisen fler kontroller där, säger han.

När de upptäckte olagliga hinder vid förra veckans kontroll gick polisen och trafikkontorets anställda in och pratade med närings­idkarna om vaddet är som gäller.

– De flesta var väldigt förstående. Men vi har tagit foton och adresser till alla som vi har sagt till och vi kommer att göra uppföljningar under våren. Har de fortfarande saker ute på gatan kommer de att få någon form av sanktion.

Trafikkontoret har tidigare samarbetat med polisen och gjort kontroller på Hornsgatan och i Gamla stan.

– Där har det blivit jättebra ordning, säger Per Landin.

Fakta

55 olagliga hinder upptäckta

Götgatan, på sträckan mellan Medborgarplatsen och Skanstullsbron: 35 olagliga hinder.

Folkungagatan, på sträckan mellan Götgatan och Renstiernas Gata: 20 olagliga hinder.

Källa: Trafikkontoret