ANNONS

Olagliga smällare kastas i villaområden

Evelin Larsen hörde en kraftig smäll i hallen och sprang ut för att se vad som hänt. Då var rutan krossad och de skyldiga borta.
Evelin Larsen hörde en kraftig smäll i hallen och sprang ut för att se vad som hänt. Då var rutan krossad och de skyldiga borta.
Evelin och Johan satt i vardagsrummet i Bro när det plötsligt smällde.

Någon hade kastat in en kraftig smällare genom fönstret i radhuset.

Nu vidtar polisen åtgärder för att få stopp på vandaliseringen.
ANNONS

Smällarna har oroat Upplands-Brobor i över tre veckor. Polisen har tagit emot flera samtal om höga smällar i villaområden i Bro. På sociala medier är det många som reagerat.

”Hörde precis två kraftiga smällar i Bro. Vad är det som händer?” ”Någon som vet var det smäller?”

– Många ringer till oss för att de tror att det är skottlossningar. Det smäller riktigt ordentligt, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro.

Det handlar inte om några skottlossningar, däremot om kraftiga smällare. Enligt polisen beställs de olagligt på internet. Ljudet från smällarna är så kraftiga att de kan ge hörselskador.

– Det är sådant som används vid demonstrationer och fotbollsmatcher. De är väldigt kraftiga och kan inte jämföras med vanliga smällare, säger Magnus Nilsson.

Problemen eskalerade förra helgen. Då hördes flera smällar i Finnsta och Råby i Bro, och två bilar fick sina rutor sprängda. På en bil bildades ett stort hål i baksätet.

Evelin och Johan från Bro var fortfarande vakna när de hörde ett kraftigt dån vid halv elvatiden på fredagskvällen. När de sprang ut hittade de ett hål i ett fönster i farstun.

– Först såg vi ett ljussken utanför fönstret och sedan smällde det, riktigt högt. Flera grannar sprang ut på gatan och undrade vad som hänt, säger Evelin Larsen.

Hon tror inte att skadegörelsen var riktad mot familjen.

ANNONS

– Jag tror att det handlar om ungdomar som har tråkigt. Det obehagliga är att det kan gå riktigt illa nästa gång.

Händelsen polisanmäldes, men det gick inte att gripa någon för skadegörelsen.

Mitt i har pratat med andra i området som hörde smällarna.

– Jag vaknade av det i lördags. När jag tittade ut såg jag ett gäng ungdomar, säger en person.

– Jag har hört att de smäller då och då. Än så länge har vi klarat oss, säger en annan.

Enligt polisen rör det sig om ett större gäng ungdomar, mellan 12 och 17 år, som ligger bakom smällarincidenterna. Efter förra helgens händelser har de varit i kontakt med flera skolor, föreningar och nattvandringsgrupper för att få stopp på smällandet. De säger sig ha en ”ganska bra bild av vilka ungdomarna är”.

– Om de inte är straffmyndiga kan vi inte lagföra dem. Däremot, om de orsakar skador på en fastighet eller annan egendom, så kan det leda till skadeståndsanspråk. Då är det föräldrarna som får ta det, säger Björn Svensson, polisi­nspektör i Upplands-Bro.

Han vet inte hur många gånger som polisen ryckt ut på grund av smällarna, eller vad det kostat.

– Det finns förmodligen ett stort mörkertal. Men sådana här saker blir snabbt dyrt. Det är allvarligt att personer ska drabbas bara för att några vill ha kul.

Nu vill polisen, tillsammans med föräldrar och andra vuxna, anordna nattvandringar.

– Vuxna som är närvarande på gatorna kan ha stor effekt. Men vi vill inte ha några medborgargarden, säger Björn Svensson.

tel

De är väldigt kraftiga och kan inte jäm­föras med vanliga smällare.Magnus Nilsson, kommunpolis.

Fakta

Förbjudet med smällare utan ljus

Enligt polisen kommer smällarna i Bro från fyrverkerier som inte är tillåtna i Sverige. De har förmodligen beställts på internet.

Smällare som bara ger ifrån sig ljud är förbjudna i Sverige. Sådana fyrverkerier får inte säljas eller användas. Däremot är raketer, med ljud som bieffekt, tillåtna.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.