ANNONS

Oliver, 14, fick drömroll i ny musikal

Billy Elliot, alias Oliver Lohk, visar några av sina danssteg från musikalen. Efter nära ett års intensiv träning är det snart premiärdags.
Billy Elliot, alias Oliver Lohk, visar några av sina danssteg från musikalen. Efter nära ett års intensiv träning är det snart premiärdags.
Alla sex huvudrollsinnehavarna på rad. Oliver står näst längst bak.
Alla sex huvudrollsinnehavarna på rad. Oliver står näst längst bak.
14 år och musikalstjärna. Östermalmskillen Oliver Lohk hade ingen dansbakgrund, men fick ändå en av huvudrollerna i dansmusikalen Billy Elliot.

– Jag sög i början – men jag lärde mig snabbt, säger han.
ANNONS

Oliver Lohk är en av tre pojkar som ska spela Billy Elliot, när filmen med samma namn för första gången sätts upp som musikal i Sverige under våren.

Oliver har visserligen spelat i andra musikaler, men hade ingen dansbakgrund. Det var hans mormor som sa åt honom att söka en roll i Billy Elliot, mest för att det var roligt.

Men det var tuff konferens om att få händerna på en av rollerna i musikalen som har premiär på Malmö opera i februari.

Drygt 70 personer kom till uttagningarna på Kulturhuset för ett knappt år sedan.

– I början var jag verkligen en underdog. Några av de andra killarna gick på balettskola medan jag sög. Men jag lärde mig snabbt när jag fick dansa med andra som är så duktiga, säger Oliver Lohk.

Efter de första auditionerna har Oliver och flera pojkar sedan gått en utbildning/uttagning i Anneli Alhankos dansstudio Base 23 på Jungfrugatan under året. Anneli själv har dock inte undervisat killarna, utan de har haft andra instruktörer.

Grabbarna har blivit färre under året och nu är de alltså sex stycken kvar som ska dela på de två huvudrollerna.

– Jag hade inte en tanke på att jag skulle få en av huvudrollerna eftersom många av de andra har dansat så mycket. På auditionen trodde jag nästan de hade gjort ett misstag när de sa mitt namn och nummer, säger Oliver.

Utan dansbakgrund har Oliver under 2015 nött på stepp, jazz, hiphop, balett och akrobatik. Men han tycker att det varit värt allt jobb.

ANNONS

– Vi har tränat 15-20 timmar i veckan, mest på helger men även efter skolan. Det är klart det har varit tufft, men jag har vant mig. Och att stå på scenen är så sjukt kul. Det är en väldigt speciell känsla när man står där och alla kollar på en. Man får så mycket energi och blir så glad.

Hur har du hunnit med plugget?

– Det har faktiskt gått bättre i år och jag har fått bättre betyg. Jag tror det händer något med hjärnan när man fått göra det man tycker är roligt. Jag är mer pigg och har mer energi, så det har inte varit några problem för mig.

Just nu bor Oliver och de andra unga skådespelarna mycket i Malmö där man övar på musikalen med resten av ensemblen. 13 februari är det premiär och sedan tar killarna var uppträdandet var tredje helg uppträdanden och är i Stockholm resten av tiden.

Är du nervös?

Det kan man verkligen säga är att jag är. Men det måste man vara. Annars blir det inget bra. Och vi är bra förberedda, vi har ju tränat i ett år nu.

Är det här något du kommer göra när du blir äldre också tror du?

– Det är en väldigt tuff bransch, men jag är ganska säker på att jag vill hålla på med musikaler när jag är äldre. Fast det är viktigt med en utbildning parallellt.

Fakta

Di Caprio och Sheeran är idolerna

Namn: Oliver Lohk.

Ålder: 14 år.

Bor: Östermalm.

Aktuell med: En av tre killar som spelar huvudrollen i Billy Elliot på Malmö opera med premiär 13 februari.

Går i skolan: På nyöppnade Pops Academy på Valhallavägen.

Favoritdans: Steppen eftersom den är mest utmanande. Den kan vara svår och jobbig, men man blir glad när man klarar ett steg.

Förebild: Leonardo DiCaprio och Ed Sheeran.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.