Oljeläcka riskerar spridas till Bällstaån

Länsar lades tidigt ut för att förhindra oljan från att spridas.
Länsar lades tidigt ut för att förhindra oljan från att spridas.
Här är Veddestabäcken.
Här är Veddestabäcken.
Det verkar som att en del olja tagit sig hela vägen till röret som leder mot Bällstaån.
Det verkar som att en del olja tagit sig hela vägen till röret som leder mot Bällstaån.
Efter akutåtgärderna har ytterligare olja spolats ut i bäcken.
Efter akutåtgärderna har ytterligare olja spolats ut i bäcken.
En läckande tank har spillt olja i Veddestabäcken. De länsar som ska hålla tillbaka oljan tycks inte göra sitt jobb, och nu hotas NCC, som verkar vara ansvariga för utsläppet, med vite på 50.000 kronor.

Ett kemikalieutsläpp i Veddestabäcken har spårats till en tank som tillhör företaget NCC. Från containern misstänks så kallad bitumen ha läckt, en oljebaserad produkt som används vid asfaltsbeläggning. Både flytande olja och tyngre bitar av kemikalien finns nu i bäcken.

Kommunen: NCC ligger bakom läckan

När kommunen fick höra talas om läckan för en månad sen vidtogs akutåtgärder: en slambil sög upp oljan på ytskiktet, och länsar lades ut för att förhindra ytterligare spridning. Men efter det har regn spolat ut ytterligare olja i bäcken, och länsarna tycks inte längre stoppa oljan.

Enligt Gabriella Östman på miljö- och hälsoskyddsenheten ligger resten av ansvaret nu på företaget NCC, vars läckande container ett stenkast bort tros vara ursprunget till utsläppet.

– Vi har legat på NCC nästan varje dag för att de ska lösa det här, säger Gabriella Östman.

Hotas med vite om inte åtgärder vidtas snabbt

Nu har kommunen tagit beslut om ett vite på 50.000 kronor om NCC inte städar upp i ån före på tisdag.

– Vi har fått dålig återkoppling från dem, så nu blir det ett ganska rejält bötesbelopp om de inte reder ut det, säger Gabriella Östman.

Veddestabäcken flyter vidare mot Bällstaån, som redan nu är väldigt förorenad. Trots att bitumen nu finns i bäcken bedöms risken vara liten för att det hamnar i Bällstaån, eftersom det är för tungt. Det gäller däremot inte oljan, som kan ha nått Bällstaån.

Catrine Strömqvist var den som först kontaktade kommunen om läckan. Trots kommunen snabba svar och insats är hon nu orolig för när bäcken ska städas upp.

– Det finns ju hägrar och änder här, och jag är lite orolig för var det här rinner ut. Man måste ta tag i problemet, säger Catrine Strömqvist.

NCC: ”Vi ska städa upp”

I ett mail skriver NCC:s presschef Tove Stål att företaget kommer städa upp bäcken.

– Vi kommer utföra det saneringsarbete som kommunen ålägger oss. Arbetet ska påbörjas senast tisdag och det kommer vi att följa. 

Arbetet med att städa upp bäcken förväntas ta några veckor, enligt NCC.

Fakta

Liten fara för människor

De mängder bitumen som spolats ut i Veddestabäcken är inte direkt skadliga för människor – såvida de inte ramlar i och får i sig stora mängder sediment.

Källa: Miljö- och hälsoskyddsenheten, Järfälla kommun