Olle hittade mynt från vikingatiden

Olle Södergren trodde att han hade hittat en aluminium­bit. Men i den leriga jorden låg ett mynt från 700-­talet.

Nu stänger länsstyrelsen av området för att göra utgrävningar.

– Jag blev helt skakis, säger han.

Det var när Olle Södergren, 29, var ute på en av sina vanliga sökningar i Kungsängen som metalldetektorn fick utslag. Han gjorde ett hål i marken med en spade och upptäckte hur det glimrade till i leran.

– Jag hade en pannlampa som reflekterades i metallen. Först trodde jag att det var vanligt aluminiumskräp, säger han.

Men metallbiten var allt annat än skräp. Det var ett persiskt mynt från Abbasiddynastin, cirka 1 200 år gammalt. Troligen fördes det hit med vikingar under 780-talet.

– Det är förvånansvärt att det var i så bra skick. Tänk att det kan ha färdats tusentals mil från Bagdad för att komma hit. Det är väldigt häftigt, säger Olle Södergren.

Han är själv arkeologstudent och medlem i Sveriges Metall­sökarförening. De senaste två åren har han gjort flera fynd i området, men sällan äldre än 400 år.

– Det mesta har varit vardagsföremål från 1700-talet. Aldrig så här gammalt. Jag blev helt skakis när jag insåg vad det var. Jag var skakis i två dagar, säger han.

Myntet lämnades in till länsstyrelsen som nu beslutat att genomföra en arkeologisk undersökning, kanske redan under våren.

– Om det är en gammal boplats kan man hitta fler mynt, keramik, ben och anläggningar efter huskonstruktioner. Eftersom det finns gravfält i omgivningen är det inte helt omöjligt att människor bodde här, säger Carina Örneklint Berg, handläggare på länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Olle Södergren får inte längre söka i området och när Lokaltidningen Mitt i träffar honom är han mycket noga med att inte peka ut den exakta fyndplatsen. Var området ligger är hemligt för alla, förutom honom och länsstyrelsen.

– Varje år får vi göra polisanmälningar på grund av att folk plundrar fornplatser. Det vill vi inte ska hända här, säger Carina Örneklint Berg.

Det är ganska ovanligt att en privatperson hittar ett så gammalt föremål, säger hon.

– Det görs ju oftast i samband med arkeologiska utgrävningar. Om han inte hade upptäckt det hade det kanske aldrig hittats.

Om Kungliga Myntkabinettet bedömer att myntet är tillräckligt värdefullt belönas Olle Södergren med en hittelön. Annars får han tillbaka det.

– Jag bryr mig inte om värdet. Jag kanske har bidragit till att vi får veta mer om vad som hände i Upplands-Bro för flera hundra år sedan. Det räcker för mig.

Olle Södegren, 29, har tillstånd från länsstyrelsen att söka med metalldetektor på flera platser i Upplands-Bro. ”Om jag ska vara ärlig hittar jag mest skräp”, säger han.