Olle nominerad till årets vikarie

Lärarvikarien – bespottad och älskad. På torsdag ska Årets vikarie koras och Olle Ax från Österskär är nominerad.

– Det är lite överraskande, men roligt, säger han.

De rycker in när majen åkt på flunsan. Och nu ska de prisas för sina insatser som skolvärldens avbytare. På torsdag, den 6 december, utses Årets vikarie – och bland de nominerade finns 20-åriga Olle Ax från Österskär.

Han är förvånad över nomineringen:

– Det känns bra, även om jag trodde att det fanns många andra som var bättre än jag. Jag har precis gått ut gymnasiet, säger han.

Sedan studenten har han jobbat på lite olika förskolor och högstadium. Framförallt är det svenska och engelska som han känner sig hemma i, men precis som andra vikarier får han hoppa in där det behövs.

– Jag valde att bli lärar- vikarie, dels för att det är ett väldigt givande yrke som är ständigt utmanade och dels för att det är lätt att få jobb, säger Olle Ax.

Även om han trivs och är en duktig vikarie är yrkesbanan inte helt utstakad än.

– Jag vet faktiskt inte vad jag ska satsa på, men jag har definitivt fått upp ögonen för läraryrket, säger han.

Det är skolbemanningsföretaget VRE som ligger bakom utmärkelsen. Skolor runt om i länet har fått nominera personer som gjort extra bra ifrån sig under sina vikariat. Syftet är att öka vikariernas status.

Av 600 vikarier som arbetar runt om på Stockholms skolor och förskolor har 28 personer valts ut för att konkurrera om titeln Årets vikarie. Vinnaren kommer att belönas med en resecheck på 3 000 kronor.

Fakta

Olles tips

Inled lektionen positivt. Utgå från att det går bra.

Våga kompromissa, håll inte fast i en planering för sakens skull.

Elever testar vikarier. Vik inte ner dig. Var rättvis och behandla alla lika.

Ha alltid en reservplan. Det blir inte alltid som man tänk sig.

Källa: Olle Ax