Olle ska samla ihop en piratskatt

Skattkistan som ska fyllas med juveler är från 1800-talet och ropades in på Bukowskis.
Skattkistan som ska fyllas med juveler är från 1800-talet och ropades in på Bukowskis.
Tavlan Fluorite Flower.
Tavlan Fluorite Flower.
Olle Hillborgs röda rubin, Ruby Heart.
Olle Hillborgs röda rubin, Ruby Heart.
Ädelstenar, guld och juveler.

Det tänker konstnären Olle Hillborg fylla sin nyinköpta skattkista med.

Sen ska han gräva ner den på Gotland.

Eller?

Idén till att samla ihop en riktig piratskatt fick Bergshamrabon Olle Hillborg för ett år sedan. Att investera i aktier och andra papper kändes som ett osäkert kort – och något trist.

Barnen tyckte att han var galen, men det örat lyssnade han inte på, utan köpte några fina ädelstenar, bland annat en stor röd rubin.

En dag grävde han även fram föräldrarnas gamla dammiga mikroskop, som de hade använt på 70- och 80-talen i sitt yrke som läkare.

– Jag ville se mina ädelstenar på nära håll och då kom mikroskopet till användning, berättar han.

Med hjälp av mikroskopet kunde han se in i rubinens innersta. Då öppnade sig en helt ny värld för honom.

– Jag upptäckte så härliga nyanser och speglingar. Jag såg flera hundra olika tavlor i en sten.

Ur den upplevelsen kom idén att börja fotografera ädelstenarna, inuti, och ställa ut fotografierna på galleri.

Efter en första utställning på frisersalongen han gått på i 30 år är det nu dags för invånarna i såväl New York, Dubai, Berlin som Bergshamra att få beundra fotografierna.

Den 3 september är det premiär på Kafé Sjöstugan, som visar utställningen månaden ut. Sen bär det av utomlands.

– Jag tog kontakt med ambassaderna och de var jättehjälpsamma och gett mig kontaktuppgifter till flera gallerier. Det blir nog New York och Berlin i höst, och kanske Dubai till våren.

För att kunna skapa fler tavlor i framtiden kommer han att fortsätta köpa in ädelstenar. För ett tag sedan ropade han också in en gammal skattkista på Bukowskis, och målet är att fylla den till brädden.

– Skatten är endast schyssta juveler, fina ädelstenar. Jag kommer inte att fylla den med glasbitar eller smycken från H&M. Förutom rubinen har jag nåt guldarmband från morsan, några silverringar, nån diamantring och några guldmynt. Jag har också köpt ett silvermynt som är tillverkat 200 år före Kristus.

– En skatt med guld och diamanter håller alltid i värde, det försvinner inte. Mitt samlande tar slut när kistan är full. Om 30 år är det kanske kul för ungarna. De får jaga mig när jag gräver ner den på Gotland, fortsätter han.

Han poängterar för nyfikna att skattkistan är inlåst i bankfack.

– Men ibland går jag dit och plockar fram den och tittar på den. Det är ju också en njutning. Än så länge är det inte så mycket, men längre fram ska man kunna känna hur det rinner ädelstenar mellan fingrarna.