Olle springer genom landet – nu är han här

Olle Svalander skickade en selfie från skogarna norr om Uppsala.
Olle Svalander skickade en selfie från skogarna norr om Uppsala.
Olle Svalander springer genom Sverige för skolbarnen i Västsahara. På söndag når han Vallentuna och sedan fortsätter löpturen genom södra Roslagen innan han tågar in i innerstan.
– Människor har varit helt otroligt snälla och omhändertagande, säger han när vi når honom på telefon.

Väg och åter väg. Så har Olle Svalanders dagar sett ut den senaste tiden. Hans plan är att springa genom Sverige, med start i Timrå och slut i Trelleborg. När Mitt i får tag på honom via telefon har sprungit tre mil under dagen och befinner sig strax norr om Uppsala.

– Jag nådde precis 50 mil, säger en aningen andfådd 47-åring.

Syftet med den 170 mil långa strapatsen är att samla in pengar till projektet ”Hitta hem” där ändamålet är att ge utbildningsmaterial till en skola i Västsahara. I dagsläget har projektet samlat in 23 000 kronor.

– Jag är själv lärare och blev personligt engagerad när jag fick höra om skolan Abba Mohamed och hur barnen har det i flyktinglägren. Jag tror på utbildning och vad det kan göra för att lyfta människor.

Själva insamlingen går till på ett ganska speciellt sätt. Han behöver nämligen någonstans att sova under sin landsomfattande löptur och efterfrågar därför sovplatser hos människor. För varje sovplats han får ger han 100 kronor till projektet.

– Människor har varit helt otroligt snälla och omhändertagande. Det har blivit många fina möten och samtal med folk på vägen.

Författare till vardags

Men mycket av turen gör han ensam, och det finns mycket tid att tänka. Han är författare och lägger vanligtvis inte så mycket tid på att tänka kroppen, men nu är det nästan allt han tänker på.

– Den senaste veckan har jag tänkt på om jag har ont i foten, och de två senaste dagarna har jag tänkt på att jag inte har ont i foten. Mycket av tankarna går åt att tänka på hur långt det är kvar, när jag får ta paus och var det gör ont någonstans.

På söndag tågar han in i Vallentuna där han också möter upp sin fysioterapeut innan det bär vidare genom Stockholm.

– Jag har några kompisar i Danderyd, jag kanske ska hälsa på dem för en fika.

”Jag äter det jag vill, i Östervåla blev jag sugen på äppelmunkar och kanelbullar, då åt jag det”

Vill springa över Västerbron

Han är inte helt säker på hur han ska springa genom Roslagen, men han har fått tips från lokala löpare om fina vägar. Men när han väl når Stockholm har han rätt bra koll på hur han ska springa.

– Jag har bott i Stockholm tidigare och jag kommer att vilja springa över Västerbron och Riksdagshuset så jag får väl springa lite slalom. Sen ska jag sova hos en kompis på Söder och ta en vilodag, säger han.

Vad äter du under den här strapatsen?

– Jag brukar börja dagen med en dubbelmacka och avsluta dagen med en riktig mål. Sen kan jag äta Snickers eller druvsocker för att fylla på med energi. Men jag äter det jag vill, i Östervåla blev jag sugen på äppelmunkar och kanelbullar, då åt jag det.

Han har klarat sig hyfsat bra från skador så när som på en hälsena som spökar – som bäst mår han efter ungefär en dryg timmes löpning.

– Då kommer den första kicken och det bara pirrar i hela kroppen. Då brukar jag lyssna på musik i lurarna och sjunga med högt.

Vill du donera pengar, erbjuda husrum eller helt enkelt bara följa Olles resa kan du besöka hans blogg: Hittahem.