Olles skrik fick vildsvinet att fly

– Det var en obehaglig upplevelse att möta den stora galten, som var ilsken och närmade sig både mig och mina hundar, säger Olle Fernström.
– Det var en obehaglig upplevelse att möta den stora galten, som var ilsken och närmade sig både mig och mina hundar, säger Olle Fernström.
Oron för vildsvinens framfart sprider sig nu i Haninge kommun.

Olle Fernström är en av dem som råkat ut för en ilsken vildsvinsgalt.

– Det var en riktig obehaglig upplevelse, säger han.

Olle Fernström bor på Åvavägen i ett idylliskt och lugnt område med öppna fält inte långt från Brandbergens centrum.

Men området är inte alltid den idyll den kan ge intryck av. Orsaken är att vildsvin kan dyka upp där man minst anar det.

Det har Olle Fernström själv varit med om. Han var ute och gick med hundarna Alice och Lovisa när en av dem fick upp ett spår och efter några minuter stod ett vildsvin framför dem i skogen.

– Det var en stor galt som uppenbarligen var irriterad över något. Den gjorde ett utfall och skulle attackera hundarna som ryggade tillbaka varpå galten avbröt attacken och riktade sin ilska mot mig i stället, berättar han.

– Den skulle precis till att anfalla mig när jag skrek till högt. Då blev den ställd och stack från platsen. Men det var ganska otäckt, säger Olle Fernström när han visar Lokaltidningen Mitt i platsen för det laddade mötet en bit in i skogen.

Längre in i skogen visar han spår av vildsvin.

– Se så det ser ut. Det här är vad jag kan se ganska färska spår av vildsvin som har letat och bökat runt i jakten på mat, bland annat insekter och mikroorganismer. Det är ju okej så länge de håller sig i skogen, men de tar sig också fram till åkrar och förstör för bönder och bökar även runt i trädgårdar.

Olle Fernströms granne, Morten Sjursen, tycker också att det känns olustigt med vildsvinen. Under de tio år han har bott här har grisarna aldrig synts lika mycket som den senaste tiden.

– Ganska nyligen såg jag en stor galt och tidigare har jag sett flera vildsvin. De förökar sig också fort, så det vore bra att hålla stammen på en bra nivå. Det handlar inte minst om trafiksäkerhet, och när man går i skogen med familj och husdjur och att man får en chans att behålla sin trädgård, säger Morten Sjursen.

Pernilla Sydenhag, verksamhetschef på Skutans gård, säger att medlemmarna av Skutans ridskola flera gånger har sett spår av vildsvin i skogen.

– Det är lite jobbigt, för hästarna reagerar starkt på lukten av grisarna. Under vårt ridläger har jag varannan dag kollat runt här för att se spår av vildsvin. Om jag sett det har vi undvikit att gå där med hästarna, säger Pernilla Sydenhag.

Anders Odd, markförvaltare i Haninge kommun, säger att kommunen och viltvårdsrådet kommer att se över situationen med vildsvin på kommunens mark.

– Vi sätter in jakt när vi bedömer att det behövs. I dag har vi inga problem med skador orsakade av grisarna, men beredskap finns, säger Anders Odd.

– Av de rapporter jag har fått in så finns det största beståndet av vildsvin ut mot Dalarö/Sandemar och Åva. Där har jag hört att man haft en del skador på höängar. Men där handlar det mest om privata markägare och det är deras ansvar att hålla efter vildsvinen på sin mark.

Olle Fernström anser dock att kommunen inte förstår hur många vildsvin som finns på kommunens mark, till exempel mot Skutans gård till.

– Det borde vara tillåtet att skjuta vildsvin även på kommunens mark eftersom det är så många. Men det får vi inte för Haninge viltvårdsråd, som bestämmer vad som får jagas, säger han.

Rolf Carlsson, ordförande i Haninges viltvårdsråd, förstår inte oron för vildsvin.

– För det första finns det bara en liten stam av vildsvin i hela Haninge. För det andra utgör grisarna en naturlig del av vår fauna, säger han.

Fakta

Gillar att äta ollon

Efter ett par års tillbakagång är vildsvinsstammen i länet på frammarsch igen.

Vildsvin får sex-sju kultingar per kull, och i år tros många ha överlevt. Orsaken är att 2011 var ett bra ollonår på grund av den milda vintern. Ollon är vildsvinens favoritföda.

Vildsvin kan bli aggressiva om de blivit skadade i en trafikolycka, blir överraskade eller känner sig hotade.

Källa: Svenska Jägareförbundet