Olof och hans diagnoser i ny föreställning

När komikern Olof Wretling fyllde 40 beställde han ut hela sin patientjournal.
Nu står han på scen med föreställningen Diagnoserna i mitt liv och frågar sig själv: varför placerar vi varandra i fack så fort.

Komikern Olof Wretling är dubbelt aktuell under hösten. Först i teaterversionen av P3-programmet Mammas nya kille på Södra teatern. Om en dryg vecka går dessutom Diagnoserna i mitt liv upp på Rival. Det är en enmansföreställning där Olof vill gå till botten med varför vi är så snabba med att placera människor runt om kring oss i fack.

– Det finns en trend i samhället där vi inte ska visa våra egna svagheter. Då uppstår kanske ett behov av att peka på andras. Att säga till folk runt om kring oss att ”det här är typiskt dig” eller ”du gör jämt såhär” är mest ett sätt att sätta någon på plats istället för att hjälpa dem att komma vidare.

Hur ska vi göra istället? 

– Vi ska leta efter de förlösande frågorna som vi kan ställa till varandra istället. Den som lyfter oss.

Idén till föreställningen kom från att Olof Wretling beställde ut sina patientjournaler.  I takt med att de tjocka kuverten damp ner på hallmattan började en idé om en berättelse ta form – för hur många diagnoser får vi från samhället och vår närmsta omgivning egentligen?

Tidigare har han nästan jämt jobbat i grupp, som med Mammas nya kille och humorkollektivet Klungan. Den här gången är det en soloshow, där förvisso musikern Jacob Nyström från gruppen Isolation years är med.

– Ett berättande som utgår från mig själv och där jag inte iklär mig rollen som någon annan. Läskigt och och lockade på samma gång.

Ordet diagnoser för snabbt tankarna snabbt till saker som dyslexi  Adhd eller Aspergers. Den sortens diagnos kan vara bra att få? 

–  Att en läkare kan tala om vissa saker för dig är säkert skönt. Men vad gör vi sen med diagnoserna. För om en etikett ändå inte hjälper oss att acceptera varandras olikheter har vi ju inte kommit en millimeter framåt ändå.

Mammas nya kille spelar på Södra teatern oktober ut. Diagnoserna i mitt liv framför han på Rival 6 november (två föreställningar) och 7 november.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!