Fem olösta mord i Stockholm som kan klaras upp

Fem olösa mord i Stockholm som nu kan klaras upp
Polisen hoppas kunna lösa fem mord som betraktats som kalla fall.
Fem gamla mordfall i Stockholmsområdet har förblivit ouppklarade i decennier. Men nu har polisen fått nya möjligheter att söka i dna-registret – och det kan leda till att de kalla fallen klaras upp.

Spädbarnsmordet i Kungsängen

21 december 2002 hittades en nyfödd flicka död, invirad i ett tygstycke vid en gångbro i Kungsängen. Varifrån flickan kom, vem som lämnat henne där och vem som dödat henne klarnade aldrig. Enligt obduktionen kvävdes hon till döds nästan direkt efter födseln.

En okänd dna-profil har kopplats till mordet på spädbarnet och flera personer har under årens gång topsats i utredningen. Polisen skickade in dna-profilen till NTC för familjesökning efter nyår och väntar svar inom några veckor.

Rånmord i kristallbutik på Odengatan

12 december 1998 kom en rånare in i en glas- och porslinsbutik på Odengatan 47 i Vasastan. Ett bråk uppstod mellan ägaren, personalen och rånaren. Rånaren var beväpnad och den 70-årige butiksägaren sköts i magen.

Ägarens fru som också befann sig i butiken bevittnade det hela. Rånaren försvann kvickt utan något stöldgods. Butiksägaren avled ett drygt dygn senare.

Det finns både tekniska bevis och vittnen i utredningen. Polisen fann blodspår och dna på platsen och flera personer lämnade vittnesuppgifter om att de hade sett rånaren lämna butiken – men 20 år senare har gärningsmannen ännu inte identifierats.

Den misstänkta gärningsmannens dna-profil har skickats till NTC för familjesökning och svar väntas inom några veckor.

Samlaren i Nacka

6 april 1992 mördades 71-årige Kurt Hellström i sitt hem i Nacka. På mordnatten bröt sig tre personer in i villan och band Kurt Hellström och hans flickvän. Flickvännen överlevde men Kurt Hellström kvävdes till döds av trasor som gärningspersonerna stoppade i hans mun.

Detta är ett av tre fall som står på tur att skickas till NFC för familjesökning i dna-registret.

Okänd man nedgrävd i Salem

29-30 augusti 1999 hittades en kropp nedgrävd i skogen vid Kolbotten i Salem mellan Södertälje och Rönninge. Det var allmänheten som larmade polisen efter att djur nosat sig till platsen och börjat gräva. Kroppen var insvept och hade grävts ner en halvmeter i jorden. Enligt polisen tyder allt på att mannen blivit mördad, men offret har ännu inte identifierats.

Polisen vill göra en familjesökning för att ta reda på vem den nedgrävda mannen är och fallet är ett av dem som står på tur att skickas till NFC.

Skelettdelar funna i Saltsjö Boo

30 juni 2005 hittades en mänsklig käke på en sopstation i Boo. Skelettdelen som var delad mitt itu hittades av en renhållningsarbetare tillsammans med en hel del andra fynd i en sopsäck. Enligt polisen hade käken utsatts för kraftigt våld och det har pratats om styckmord.

Dna från de oidentifierade skelettdelarna ska skickas till NFC och polisen hoppas att det kan leda till att identifiera offret.

Fakta

Så funkar dna-registret

Dna-registret kan delas upp i tre olika kategorier:

  • Spårregistret – okända dna-profiler från brottsfall.
  • Utredningsregistret – dna-profiler från personer som är minst skäligen misstänkta för ett brott som kan straffas med fängelse.
  • Dna-registret – dna-profiler från personer som dömts för ett brott där påföljden är annan än böter, eller har godkänt ett strafföreläggande om villkorlig dom.
Källa: NFC

Ny dna-lag ger hopp att lösa kalla Stockholms-fall