Stökigt vid olovlig camping på Björknäs

Olovlig camping på Björknäs i Upplands-Bro
Flera husvagnar och husbilar står på Björknäs camping utan att ha bokat eller betalat.
Ett stort antal husvagnsekipage har slagit läger på Björknäs camping på Ådö utan att varken boka eller betala. Grannar och polis ser med oro på bosättningen och hoppas på en snabb lösning.

– Det har varit lite stökig stämning på campingen med mycket bilkörning, säger Per Åkerström som är driftchef på First Camp som driver campingplatsen.

Enligt honom stod det under den gångna veckan som mest 17 ekipage utan lov, men man har tagit kontakt med kommunen som äger marken för att få till en avhysning. Enligt polisen handlar det om framför allt brittiskregistrerade fordon.

Har ni det här problemet på fler campingplatser?

– Det blir skillnad just på Björknäs eftersom vi inte har någon reception och ingen som är på plats på heltid. Vi har inte heller någon bom in på området. På andra ställen kan inte det här hända, säger Per Åkerström.

Boende i närheten är oroade över att både bilar och fyrhjulingar kör omkring i hög hastighet. Två cyklister har polisanmält en smitningsolycka som kopplas till campingområdet.

– Vi har fått uppgifter om att det är buskörningar i området, och att två cyklister fick väja för att inte bli påkörda av en bil, säger Magnus Nilsson om är kommunpolis i Upplands-Bro.

Polisen inväntar nu besked från kommunen. Det är en civilrättslig process där också kronofogdemyndigheten blir inblandad och kan ta ett tag att gå igenom. Polisen kan inte agera på egen hand, utan kan kopplas in av de andra myndigheterna vid en vräkning.

– Vi hoppas att det ska gå så fort det bara kan, säger Magnus Nilsson.

Dock ser han en risk att det kan bli en sommarföljetong.

– I värsta fall åker de 500 meter, slår sig ner på en äng och så börjar det om igen. Det är den bistra verkligheten. De här människorna har ju klart för sig hur lagstiftningen ser ut.