Ingrid Olterman sätter upp dansföreställning vid Rösaringen

naturreservat
Rösaring förvandlas till scen för dansföreställning den 25 augusti.
Nutida dans på en forntida plats. Det arrangerar gruppen Ingrid Olterman dans på Arkeologidagen, när de sätter upp en dansföreställning vid labyrinten på Rösaringen.
– Det blir en föreställning som bygger på vår upplevelse av platsen, säger koreografen Ingrid Olterman.

Tidigare har hon jobbat som kommunkoreograf i Upplands-Bro, Inger Olterman. Nu leder hon en egen dansgrupp, som specialiserat sig på utomhusföreställningar.

– Vi har satt upp många sådana föreställningar, men aldrig på Rösaringen, säger hon.

Hon vill egentligen inte kalla det för en dansföreställning, utan kallar det för en ”vandring”. Publiken, som bussas ut till Rösaringen, kommer att få vandra tillsammans dansarna fram till platsen där föreställningen kommer att spelas upp. De får då gå förbi gravhögar, rösen och den mäktiga stenlabyrinten.

– Det är inte en berättande föreställning som kommer att spelas upp, utan det är en musikalisk rörelse, kan man säga. Det finns en rituell underton i ”vandringen”.

Alla är med i föreställningen

Det är fyra dansare och två musiker som kommer att uppträda, men alla som är på plats kommer att få vara med och delta på ett eller annat sätt.

– Föreställningen bygger på vår upplevelse av platsen. Det är en mycket stark plats med en rituell atmosfär.

För den som är intresserad av att gå på dansföreställningen finns det bussar som kör tur och retur från Bro och Kungsängen. Kostnaden för bussturen är 20 kronor per person. Mer info hittar du på kommunens hemsida.

Ingrid Olterman

Vad kan publiken förvänta sig av ”vandringen”?

– De kommer att få sig en upplevelse som de aldrig upplevt tidigare. De kommer att få vara del av hela föreställningen. Även om det inte är en berättande dans tror jag att publiken kommer kunna göra sig en egen berättelse av det man ser och platsen man är på, säger Ingrid Olterman.

Hon hoppas att det ska bli en speciell upplevelse för alla inblandade och att publiken är där i stunden.

– Jag hoppas att publiken stänger av sina mobiltelefoner och är i nuet, inte filmar eller tittar på annat.