Olyckan framme redan andra dagen

Kaos på Hägerstenvägen. Trafikljuset lyser rött och skyltarna informerar om genomfartsförbudet. Bilister tvingas vända eftersom vägen spärras av en pollare.
Kaos på Hägerstenvägen. Trafikljuset lyser rött och skyltarna informerar om genomfartsförbudet. Bilister tvingas vända eftersom vägen spärras av en pollare.
Redan andra dagen inträffade en trafikolycka med det nya trafikhindret på Hägerstensvägen. Förra tisdagseftermiddagen krockade en linjebuss med pollaren.

– Jag visste att det här skulle hända, säger Tina Vincent.

Den kaotiska situationen på Hägerstensvägen har varit en svår nöt att knäcka för Stockholms stad. För att minska genomfartstrafiken i området har tre olika trafikhinder satts upp under de senaste åren. Men försöken har varit misslyckade med flera kollisioner som följd.

I förra veckan sattes en ny pollare upp i området. Det dröjde inte många timmtar innan olyckan återigen var framme. Vid fyratiden förra tisdagseftermiddagen körde en linjebuss rakt in i betongstolpen. Tina Vincent, som bor i området, är inte förvånad.

– Det var bara en tidsfråga, säger hon till Lokaltidningen Mitt i.

– Det är mest sorgligt. Men bättre att det var en buss och inte en privatperson i en liten bil som kunde ha skadat sig ordentligt.

När Mitt i:s fotograf besöker platsen två dagar senare är det lika kaotiskt. En buss kolliderar med en lyktstolpe och flera bilar – som har missat att vägen är avstängd är vissa tider – använder cykelbanan för att vända.

Genomfartsförbudet har funnits sedan 1970-talet. Tidigare satt en bom över vägen men den togs bort sedan flera cyklister skadat sig. Förra sommaren satte kommunen i stället upp en nedsänkbar pollare.

– Den var i gång i en kvart, sedan körde en taxibil rakt in i den och fick den under bilen.

Pollaren har sedan dess varit ur funktion. När trafikkontoret förra veckan satte upp en ny valde de en röd i stället för en grå.

– Vi har försökt förtydliga och har satt upp tydligare skyltning och en trafiksignal som kommer att lysa rött under förbudstiderna, säger Lotten Backström, trafikplanerare vid trafikkontoret.

Trots detta dröjde det alltså inte mer än en dag innan hindret var inblandat i en ny olycka. Enligt vittnen körde chauffören mot rött.

– Han körde mot röd signal. Han väntade inte tills pollaren åkt ner, säger Rickard Brandt, projektledare för installationen.

Chauffören själv menar dock att det var fel på pollaren.

– Han säger att han fått klartecken från trafikljuset men att pollaren inte åkte ner, säger Johan Nordfjäll, pressansvarig på kollektivtrafiksoperatören Keolis.

Trots incidenten tycker trafikkontoret att det fungerar bra.

– Det här är en bättre lösning än vad det var tidigare. Folk lär sig och det blir färre bilar på gatan, säger Rickard Brandt.

Fakta

Trafikhindret på Hägerstensvägen

Pollaren har satts upp vid Hägerstensvägen 229.

Hindret ska minska genomfartstrafiken mellan klockan 7–9 och 16–18 på vardagar.

Förbudet gäller inte kollektivtrafik och utryckningsfordon, pollaren åker ner automatiskt för dessa.

Bommen och pollarna kostade 750 000 kronor att sätta upp.

Källa: Trafikkontoret