Viltolyckorna ökar i Botkyrka och Salem

Vildsvinsolyckorna blir fler. Linda Jensen från Dalarö hann inte bromsa för galten.
Vildsvinsolyckorna blir fler. Linda Jensen från Dalarö hann inte bromsa för galten.
Påkört vildsvin vid Sankt Botvids källa.
Påkört vildsvin på vägen mellan Botkyrka och Salem. Galten var mycket tung.
Ett rådjur har blivit påkört på Hågelbyleden. Jägare avlivade det skadade djuret.
Ett rådjur har blivit påkört på Hågelbyleden. Jägare avlivade det skadade djuret.
Olyckorna med vildsvin har ökat i både Botkyrka och Salem.
Jan Andersson som är jägare i Botkyrka befarar att vildsvinen ska bli ännu fler.
– Men det är lättare sagt än gjort att skjuta dem, säger han.

Förra året anmäldes rekordmånga viltolyckor i Sverige. Även i Botkyrka och Salem stod 2017 för toppnoteringar.

 

”Jag hade ingen chans att undvika vildsvinet”

– Vägen ner till Skansundet är olycksdrabbad. Och mellan Botkyrka golfklubb och Rosenhill brukar älgar bli påkörda.  Det är farten som ställer till det. Djuren kommer snabbt upp på vägen, säger Jan Andersson som är eftersöksjägare i Botkyrka.

På eftersök. Grönområdena utmed Hågelbyleden gör sträckan olycksdrabbad. ”Ofta vill rådjuren över från ena sidan till ett grönområde på andra, säger kommunjägaren Jan Andersson. Foto: Olof Thorell/Arkiv

Men viltolyckorna inträffar över hela Botkyrka. Detsamma gäller Salems kommun. På Bergaholmsvägen har flera olyckor inträffat och den som fortsätter färden norrut mot Botkyrka bör också se upp. I höjd med Fiskarhagen har flera olyckor skett.

”Riskfylld sträcka”

–Det finns inga varningsskyltar på Bergaholmsvägen rörande djur på väg. Men hela sträckan mellan Hallunda och Södertälje som är en riskfylld sträcka, säger Salembon Lars-Ingvar Olsson som ofta rör sig utmed vägen.

För något år sedan fick han se en vildsvinsolycka i närheten.

Påkört vildsvin vid Sankt Botvids källa.

Vildsvinet som blev påkört vid Sankt Botvids källa.

– Två personer från Stockholm Vatten förmådde inte att lyfta upp galten på en av deras vanar. Så tung var galten. Det uppstod personskador, säger han.

Befarar att vildsvinen ökar

I Salem inträffade 15 olyckor med vildsvin förra året. I Botkyrka 14 olyckor. Jan Andersson som är eftersöksjägare i Botkyrka befarar att vildsvinen ska öka ytterligare. Han talar speciellt om området mellan Tullinge och Riksten.

– Vi gör vad vi kan för att skjuta av vildsvinen. Men det är lättare sagt än gjort. De är skygga och nattaktiva. Det vill till att de kommer när du sitter på vakt. På varje gris som skjuts sitter vi på vakt i genomsnitt 10-15 nätter, säger Jan Andersson.

Taktik minskar olyckor

Men det finns metoder för att hålla antalet viltolyckor nere.

– Vi sätter utfodringsplatser som ska leda djuren bort från vägarna, säger Jan Andersson.

Rådjur som blivit påkört på Hågelbyleden.

En viss del av ökningen av antalet anmälda viltolyckor i Sverige tror många tidningen talat med beror på en ökad benägenhet att anmäla. Den som inte anmäler gör sedan 2010 sig skyldig till brott. Men de flesta är också eniga i att djuren blivit fler. Men det finns fler sätt för att hålla antalet viltolyckor nere.

Rätt gröda på åkrarna

På Dalarövägen i Haninge inträffade 133 olyckor förra året. Henrik Ingvarsson som är jaktansvarig på Sandemars gods som äger mark på båda sidor vägen berättar att godset försöker att ha tänka på vilka grödor som odlas intill vägen.

– Framförallt ser vi till att inte odla oljeväxter längs med vägen. Det drar till sig vilt, säger Henrik Ingvarsson.

Värmekameror som ser djuren

8 av 10 viltolyckor inträffar på sträckor som inte har viltstängsel. Centerpartisten Anders Åkesson som sitter i riksdagens trafikutskott tycker att Trafikverket borde satsa mer pengar på viltstängsel. Men han ser också med intresse på ny teknik som Trafikverket infört på E22 några mil norr om Kalmar.

– Bilisterna blir varnade när djur närmar sig vägen, förklarar han.

På den sträckan som i övrigt har viltstängsel finns en viltpassage där djuren kan ta sig över vägen. Här finns dock värmekameror kopplade till varningsskyltar på vägen. När ett djur är på gång tänds varningslampor.

vad ska de göra när frysboxarna är fulla?

Lars Jonsson, polis

Något som annars riskerar att dämpa lusten att jaga vildsvin är reglerna kring hur köttet måste hanteras efter jakten. Bara godkända vilthandlare som kontrollerar köttet på trekiner får köpa jägarnas kött.

– Det kan vara både krångligt för jägarna att transportera till vilthandlare och det är heller inte särskilt bra betalt, säger Lars Jonsson som är Stockholms läns ansvariga polis i Nationella viltolycksrådet.

Livsmedelsverket säger nej

Istället stannar köttet ofta i jaktlaget.

– Men vad ska de göra när frysboxarna är fulla? säger Lars Jonsson.

Svenska Jägareförbundet vill att jägarna själva ska få sälja vildsvinskött, men i höstas sade Livsmedelsverket nej till detta.

– Själva köttbesiktningen är ju en garant för att köttet är säkert, sade Arja Kautto, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket till SVT.