Olyckor vid byggen ökar stort

Edgardo Rojas är snickare som arbetar på höga höjder.
Edgardo Rojas är snickare som arbetar på höga höjder.
Monica Malm fraktar schaktmassor i Gustavsberg.
Monica Malm fraktar schaktmassor i Gustavsberg.

De närmaste åren ska 10 000-tals bostäder stå klara i länet – men expansionen har ett pris: Olyckorna ökar och för bara en månad sedan dog en byggarbetare. Nu lovar ministern Ylva Johansson (S) bättre säkerhet.

De senaste två åren har olyckorna i byggbranschen ökat med 27 procent i länet. Enligt Kent Jansson, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, beror det delvis på den snabba byggtakten.

– Det byggs i en hisnande fart. Alla byggen ska gå fort och då tar företagen genvägar. Det finns de som struntar i säkerheten. Samtidigt har de utländska byggjobbarna blivit markant fler. De har inte alltid utbildning utan många tror kanske att det räcker att kunna hålla i en hammare. För våra inspektörer är det omöjligt att hinna med att granska alla byggen, säger han.

Även i Värmdö har antalet olyckor på byggarbetsplatser ökat i takt med bostadsbyggandet i kommunen. De senaste fem åren har 46 olyckor i samband med husbyggen skett, 31 av dem de senaste två åren.

I december förra året välte en lastbil inne på porslinsfabriksområdet i Gustavsberg. Chauffören blev fast i lastbilen och fick hjälpas ut av räddningstjänsten och senare föras till sjukhus.

Händelsen anmäldes som arbets­miljöbrott.

I november 2012 dog en turkisk byggnadsarbetare när han föll sex meter från ett villatak i Hemmesta utan att ha livlina.

Enligt Johnny Rindebrandt, arbetsmiljöansvarig på fackförbundet Byggnads, är det vanligt att byggnader saknar fallskydd och att arbetare jobbar på tak utan tillräcklig utrustning på byggarbetsplatser runt om i Stockholm.

I början av mars dog en lettisk byggjobbare när en vägg rasade i ett bostadsområde i Åkersberga. Även där saknades fallskydd.

– De farligaste felen är att fallskydd saknas och att byggställningar är felbyggda. Folk utan kompetens bygger och vi ser brister i kommunikationen när byggjobbare från olika länder inte förstår varandra, säger han.

Men nu ska det bli ändring, enligt Arbetsmiljöverket. Verket har flera projekt där man granskar villkoren i byggbranschen, till exempel för utländska arbetare.

Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lovar krafttag.

– Vi har en nollvision för dödsolyckor. Därför ska vi satsa 100 miljoner årligen i ökade arbetsmiljöanslag, säger hon.

Polisen utreder nu dödsolyckan i Åkersberga. Det är ännu oklart vilket byggföretag som bar ansvaret.

Just detta – att veta vem som ansvarar för säkerheten på byggen – är en fråga som ofta tar tid att utreda.

I fallet med den turkiska byggjobbaren i Hemmesta dröjde det fram till våren 2015 innan arbetsgivaren för byggföretaget dömdes till villkorlig dom och dagsböter på totalt 22 400 kronor för arbets­miljöbrott.

Polisen Katharina Genberg, som utreder arbetsmiljöbrott, vill att det ska bli lättare att utreda ansvarsförhållandena. Hon vill även att lagen ska ändras, så att det blir enklare att döma de företag som begår fel. I dag åtalas få byggföretag för arbetsmiljöbrott, på grund av de höga beviskrav som gäller.

– Jag vill också att man börjar titta på vilka löner arbetarna har och hur lång tid de har på sig att bygga, säger hon.

Monica Malm fraktar schaktmassor från porslinsfabriksområdet i Gustavsberg. Hon känner sig trygg på jobbet.

– Men jag sitter ju i min lastbil, säger hon.

Även Edgardo Rojas jobbar på byggarbetsplatsen i Gustavsberg, som snickare. Trots att arbetet innebär höga höjder känner han sig säker.

– Men jag har heller aldrig varit med om något. Än så länge, säger han.