Om ett år flyttar studenterna in i Tensta torn

Tensta torn ska bli klart under första kvartalet av 2017 och bygget ska precis börja med den sjätte våningen.
Tensta torn ska bli klart under första kvartalet av 2017 och bygget ska precis börja med den sjätte våningen.
Morad Saliba tror att hans butik kommer att få fler kunder när allt är klart.
Morad Saliba tror att hans butik kommer att få fler kunder när allt är klart.
Fathia Mohalial tycker att det är positivt att det byggs fler bostäder.
Fathia Mohalial tycker att det är positivt att det byggs fler bostäder.
När Tensta torn, eller Studentskrapan som den också kallas, kommer den att mäta 18 våningar eller 54 meter i höjd.
När Tensta torn, eller Studentskrapan som den också kallas, kommer den att mäta 18 våningar eller 54 meter i höjd.
Om ett år beräknas Tensta torn med över 240 lägenheter stå klart och studenterna flytta in.

Med sina 18 våningar och 54 meter kommer huset kunna ses på långt håll – och det är inte det enda stora bygget med studentlägenheter i Järva.

Någon gång under första kvartalet av 2017 ska tornet vara klart för inflyttning och studenter kommer att ha möjlighet att hyra lägenheterna via Stockholms bostadsförmedling. Än så länge är det för tidigt att säga exakt när inflyttningarna kan ske, enligt Ulrika Lindencrona, projektledare för bygget av Tensta torn. Företaget Åke Sundvall står bakom byggandet.

– Planen är att det ska bli inflyttning under första kvartalet, vi siktar på någon gång efter årsskiftet, säger Ulrika Lindencrona.

Hittills har allt gått som planerat med byggandet, enligt henne. Huset har nu fått sin sjätte våning och är en tredjedel på vägen till de 18 våningarna.

– Det tar 10 till 14 dagar att lyfta en våning på plats. Hur lång tid det tar beror bland annat på vädret, säger Ulrika Lindencrona.

Till sommaren ska de flesta av våningarna ha kommit på plats men det blir först till hösten som de sista kommer att lyftas till sin slutgiltiga position. Lägenheterna ska bestå av ettor och tvåor. Men det är fortfarande inte klart vad hyrorna kommer att ligga på i byggnaden som Åke Sundvall kommer att fortsätta äga och förvalta.

– Det kommer att bli så pass högt att det kommer att märkas på långt håll, säger Ulrika Lindencrona.

Att få tag på en studentlägenhet i Stockholms stad och i länet kan ta tid. Under de senaste tolv månaderna har 1 228 stycken studentlägenheter tilldelats studenter i Stockholms kommun. I genomsnitt har det behövts 6,5 år i kötid för dem.

Sollentuna är en av kranskommunerna där det i genomsnitt behövs minst kötid för att få en studentlägenhet. Under de senaste tolv månaderna behövdes i genomsnitt 2,4 års kötid för att få tillgång till en, visar statistik från Stockholms bostadsförmedling.

I områdena runt omkring Tensta byggs det och planeras det mycket för nya studentbostäder. I redan nu studenttäta Kista, nära Ärvingehallen, finns det planer på omkring 360 lägenheter, där 240 av dem ska vara studentlägenheter. Projektet har försenats eftersom detaljplanerna fortfarande håller på att hanteras av länsstyrelsen. Flera andra projekt finns också i stadsdelen som antingen precis har satt i gång med att få fram nya detaljplaner, eller har fått godkännande för att kunna börja bygga bostäder.

I Bromsten i Spånga planeras det för omkring 1000 lägenheter, varav en stor andel blir studentlägenheter. Vid den nya Rinkebyterassen har även där byggandet av nya lägenhetshus påbörjats.

– Vi har ju ett tryck på oss nu att försöka få fram fler studentbostäder, säger Fredrik Jensen, områdesstrateg för yttre västerort på stadsbyggnadsförvaltningen.

När planerna på det 18 våningar höga Tensta torn blev kända för tre år sedan fanns flera kritiska röster mot bygget.

Bland annat ansågs det att bygget skulle underlätta skadegörelse av Blå huset, som skulle hamna i skuggan av höghuset. En annan kritik var att de små och svårföränderliga lägenheterna skulle kunna bli oattraktiva i framtiden när behovet efter studentlägenheter minskade och bostadsmarknaden stabiliserades.

I somras påbörjades bygget av Tensta torn, som stundvis även kallas för Studentskrapan. När Mitt i är på plats håller byggarbetarna på att sätta upp den sjunde våningen och ett tiotal personer jobbar för fullt vid bygget.

I närheten av den nya byggnaden, vid tunnelbanans uppgång mot gymnasiet, driver Morad Saliba Elicias kiosk. Han tror att den nya byggnaden kommer att leda till att butiken kommer att få fler kunder men själv hade han gärna sett att det byggdes något annat än bostäder i Tensta.

– Det är ett glömt område. Det finns inte någon post eller några stora företag i närheten, säger han.

En som tycker att det är positivt med det nya huset är Fatiha Mohalial.

– Lägenheter är bra att bygga, det saknas sådana så det är inte så konstigt, säger hon.

Fast exakt vad det nya höghuset kommer att innebära för området är för tidigt att säga, menar Morad Saliba.

– Det kan bli mycket roligt, det kan bli tråkigt. Inget vet, säger han.