ANNONS

”Om ett år pratar jag flytande”

I gröna gruppen på Upplands-Brogymnasiet pratas omkring fem olika språk, parallellt med svenskan. "Att få hjälp i sitt modersmål är helt avgörande", säger Aghdas Shayegan Nik, SO-lärare.
I gröna gruppen på Upplands-Brogymnasiet pratas omkring fem olika språk, parallellt med svenskan. "Att få hjälp i sitt modersmål är helt avgörande", säger Aghdas Shayegan Nik, SO-lärare.
"Undervisningen har blivit mycket bättre nu", säger Ezat Qasemi, 16.
"Undervisningen har blivit mycket bättre nu", säger Ezat Qasemi, 16.
Moslem Kargar är en av få flerspråkiga lärare i landet.
Moslem Kargar är en av få flerspråkiga lärare i landet.
I hela landet råder brist på studiehandledare för nyanlända elever och enligt fyra av tio lärare nekas elever tillräcklig hjälp.

Upplands-Brogymnasiet letade bortom lärarprogrammet och fann hjälp via arbetsförmedlingen.
ANNONS

Eleverna i alfagruppen på Upplands-Brogymnasiet läser högt i kör.

”Vilka dagar spelar han fotboll? Han..spelar..fotboll..på..tisdagar.”

Gruppen skapades för några månader sedan och består av nyanlända elever från Afghanistan som aldrig tidigare gått i skolan. En av eleverna vävde mattor under uppväxten, en annan arbetade i en godisfabrik.

– I början var det nästan omöjligt att förstå. Nu har det blivit bättre. Vi skriver en mening på svenska, sedan skriver vi på dari. Då förstår vi bättre, säger Ezat Qasemi, 16.

Deras lärare, Moslem Kargar, undervisar i både svenska, persiska och dari. Det råder brist på lärare som han.

I en undersökning av Lärarförbundet uppger fyra av tio lärare att deras elever inte får tillräckligt med studiehandledning på deras modersmål – trots att de har rätt till det. För få utbildade lärare är flerspråkiga.

– Det är en enorm brist och innebär att lagen inte efterföljs. Forskning visar att det är en av de viktigaste pedagogiska insatserna för nyanlända, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Nu kräver de fler insatser för nyanlända, som till exempel fjärrundervisning med datorer.

– Tekniken kan användas mer effektivt än vad den gör i dag. Dessutom måste utländska lärare valideras snabbare, säger Johanna Jaara Åstrand.

ANNONS

På Upplands-Brogymnasiet går 105 ensamkommande ungdomar. Omkring 60 av dem kom i höstas. Att rekrytera lärare som kunde både svenska och andra modersmål var tufft, så skolan började leta på andra platser.

Via arbetsförmedlingen fann de tre personer som talar dari, pashto, tigrinja, arabiska och persiska. De fungerar nu som studiehandledare på heltid.

– Det känns bra att kunna hjälpa eleverna med de språk jag kan. Det blir en stor skillnad i undervisningen och eleverna känner att de får mer självförtroende i språket, säger Afrah Adam, 34, från Eritrea, som är en av handledarna från Arbetsförmedlingen.

Projektet är unikt i länet och ska pågå åtminstone fram till jul.

– Det här innebär att vi slipper anställa tolkar, som kostar skolan massor med pengar. På det här sättet kan vi stötta eleverna och bättra på språkundervisningen – samtidigt som vi förenklar för lärarna, säger Lena Berzén-Westberg, ansvarig för introduktionsprogrammet som startat projektet.

Snart kommer sommaren – och många oroar sig för att tappa språket. 42 av eleverna på Upplands-Brogymnasiet väntar fortfarande på asylbesked, och har inte rätt att sommarjobba.

– Vi jobbar med kultur- och fritidskontoret för att ta fram sommaraktiviteter för eleverna, så att de kan hålla i svenskan under lovet, säger Lena Berzén-Westberg.

16-årige Safeullah Sahel har satt höga mål.

– Om ett år pratar jag flytande svenska, hoppas jag.

Fakta

Fyra av tio: hjälpen räcker inte

Nästan fyra av tio lärare – 38 procent – uppger i Lärarförbundets och Novus undersökning att deras elever inte får tillräckligt med studiehandledning på deras modersmål.

Källa: Lärarförbundet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.