För en tid sedan skrev Mitt i om att Brommas stadsdelsförvaltningar har börjat sjösätta en organisation för att vara beredd på hur stadsdelen ska klara förskolor, äldreomsorg och annat som stadsdelen ansvarar för, i händelse av att kriget i Ukraina sprider sig till omvärlden.

Magnus Karlsson, Bromma stadsdelsförvaltnings säkerhetssamordnare, berättade i den tidigare artikeln bland annat om en övning som planerades, med stadens olika stadsdelar, förvaltningar och bolag.

Nu har övningen hållits.

30 av stadens 47 stadsdelar, förvaltningar och bolag deltog.

– Utifrån den krigsledningsövning vi hade i mars så var det en stor övning för staden, som man kallar för Stadsö, där man väljer ut ett antal stadsdelar, bolag och fackförvaltningar som deltar, säger Magnus Karlsson.

Förvånad

Bromma var en av stadsdelarna som deltog. En del av övningen var förlagd till Bromma stadsdelsförvaltnings lokaler vid Bromma blocks.

En del av krigsövningen hölls i stadsdelsförvaltningens lokaler.

En del av krigsövningen hölls i stadsdelsförvaltningens lokaler.

Stefan Källstigen

– Jag blev själv blev förvånad över vilket engagemang det var trots att man är ganska oerfaren och det är ganska obehagligt att ta del av övningsunderlaget som staden presenterade tillsammans med Försvarshögskolan, säger Magnus Karlsson.

Vad var obehagligt?

– Det blir väldigt påtagligt att det pågår ett krig i Europa och att man faktiskt behöver ta höjd för att det kan sprida sig, det blir nästan som att det blir på riktigt, väldigt nära, där man får beskrivet att det händer olika saker i olika delar av Sverige och delar av Stockholm, som är en del av scenariot.

Övningen, som bedrevs på olika platser i staden, pågick mellan sex timmar upp till en hel arbetsdag, och handlade om diskussioner, ingen praktisk övning.

– Det här var första gången staden övade en krigsövning med krigsliknande scenario, säger Magnus Karlsson.

Stadsdelen skulle bland annat förbereda för att ta emot utländsk trupp som en del av det så kallade värdlandsstödet, stödet från andra länder vid kriser. Ett annat scenario var att förbereda evakuering av vissa områden i Bromma.

– Av döma av kollegornas entusiasm och engagemang så tyckte de att det var en bra övning, men också lite obekväm situation att hantera, säger Magnus Karlsson.

Ser du något slut på det här förberedelsearbetet?

– Det är jättesvårt att säga, jag skulle säga att de närmaste fem åren kommer det att vara ett hårt arbete att stärka det som är absolut viktigast. Sedan kommer det att pågå vissa parallella processer som kan ta tio-femton år, en del saker kanske tar ett till två år.