ANNONS

1 583 lägenheter kan ombildas i Västertorp

Västertorp tunnelbana
Västertorp.
Det grönblå styret vill göra hyresrätter till bostadsrätter. I Västertorp handlar det om 1 583 bostäder som kan få erbjudandet om ombildning.
ANNONS

Mitt i har tagit fram siffror på exakt antal bostäder som berörs i respektive ort och det visar sig vara hela det allmännyttiga beståndet på orterna som kommer få erbjudandet. Det innebär att vissa kan få nej, då 60 procent av bostadsbeståndet fortsatt ska utgöras av hyresrätter efter ombildningarna. Av de 60 procenten ska majoriteten vara allmännytta. Ansökningarna kommer behandlas i tur och ordning, vilket innebär att det är först till kvar som gäller.

I dagsläget har Stockholms tre kommunala bostadsbolag, Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska bostäder, ungefär 72 000 hyresrätter. Det är totalt 22 657 av dessa som kommer få erbjudandet under våren.

Så många kan få erbjudande

Västertorp är ett av sju områden i Söderort där hyresgästerna hos de kommunala bostadsbolagen kan få möjligheten att köpa sin lägenhet. I Västertorp är drygt två av tre lägenheter hyresrätter. En något mindre andel av hyresrätterna ägs av bostadsbolagen. Totalt handlar det om 1 583 bostäder som kan få erbjudandet om ombildning.

– Jag är stolt över att fler boende i Västertorp nu får möjligheten att äga sitt boende. Varje hyresgäst tar själv beslutet om man vill ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt. Ombildningar blir enbart möjligt i de ytterstadsområden där allmännyttan är särskilt dominerande. Genom ett blandat boendebestånd lägger vi en grund för att bryta segregationen, öka integrationen och skapa mer trivsamma boendemiljöer, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel förekom felaktiga uppgifter.

ANNONS

Fakta

Direktiven från Stockholms stad

 • Stockholms stad ska ha med oberoende observatörer att delta vid samtliga köpestämmor.
 • Kravet på andelen boende som tecknar intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande är 50 procent.
 • Köpevillkor införs om att minst 50 procent av de boende också måste förbinda sig att förvärva sin lägenhet.
 • Stadshus AB har ett övergripande ansvar för att säkerställa att all kommunikation rörande ombildning sker objektivt, sakligt och enhetligt.
Källa: Stockholms stad
Fakta

Här är områdena som kan ombildas i Söderort

 • Hökarängen
 • Rågsved
 • Skärholmen
 • Bagarmossen
 • Västertorp
 • Sätra
 • Fagersjö
Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.