Ombildningar drar ut på tiden

Akelius ägare uppmanar hyresgäster att bilda bostadsrättsförening, köpa sitt hus och ta profiten själva. Men det är lättare sagt än gjort i Brandbergen.

– Efter två års slit fick vi efter sommaren besked från Akelius att det inte är aktuellt, säger Peter Majblad, som drivit frågan om ombildning på Lejonets gata 344–349.

Hyresgästerna i huset har varit i kontakt med Lokaltidningen Mitt i efter att Roger Akelius i tidningen uppmanat hyresgästerna att ombilda från hyresrätter till bostadsrätter.

Hos Peter Majblad har det funnits en majoritet för att ombilda. 67 lägenhetsinnehavare av 83 har sagt ja, klart över de två tredjedelar som krävs för ombildning. Banken står också redo att ställa upp med lån:

– Vi bildade bostadsrättsförening redan för två år sedan. Men Akelius har hela tiden dragit ut på att sälja och inte återkommit till oss. Jag vet inte om det har att göra med att vi har det bästa läget i Brandbergen.

Varför vill så många ombilda?

– På grund av missnöjet och att man vill äga sin bostad. Det går inte att få saker lagade i tid som det är nu, säger han.

Christer Carlsson, inköpschef på Akelius, menar dock att de boende på Lejonets gata tidigare har haft en prisuppfattning som varit väldigt långt ifrån den Akelius har.

– Vill de stycka av fastigheten och har en rimlig prisuppfattning, så måste bland annat el- och vattenfrågan ses över. Det kan ta upp till ett år. Men det är inte ens säkert att det går att bilda en ny fastighet i det här fallet. Söderby 523 med 588 lägenheter ingår i samma fastighet, säger Christer Carlsson.

Enligt boende på Fiskarnas gata 175 har man nyligen fått godkänt av Akelius att köpa sin fastighet efter en ett och ett halvt år lång process.