ANNONS

Konsulter fiskar kunder inför ombildning: Oetiskt

Lotta Björkman och Elin Segerstedt boende på Sockenvägen har blivit kontaktade av företag om att omvandla till bostadsrätt.
Lotta Björkman och Elin Segerstedt vill inte att hyresrätter i Bagarmossen ska ombildas.
I oktober meddelade den nya majoriteten att hyresgäster i ytterstaden kan få ombilda sina hyresrätter i allmännyttan till bostadsrätter.
Ombildningen ska enligt politikerna ske på de boendes initiativ. Men redan nu har flera hyresgäster i Bagarmossen blivit uppringda av ombildningskonsulter.
– Det här känns väldigt oetiskt, säger Lotta Björkman.
ANNONS

Som Mitt i Söderort tidigare rapporterat vill den nya grönblå majoriteten se fler bostadsrätter i ytterstaden. Något besked om exakt vilka områden som avses har inte lämnats. Men redan nu har konsulter från ombildningsföretaget Restate börjat ringa runt till boende i Bagarmossen.

En av dem som blivit uppringd är Lotta Björkman som bor på Sockenvägen.

– Jag uppfattade det som att de sa att de ringde på uppdrag av Stockholms stad och att de skulle göra en inventering om man var intresserad eller inte, säger hon.

”Det här känns väldigt oetiskt”

Lotta Björkman vill inte att lägenheter i Bagarmossen ska ombildas.

– Jag blir så förbannad, det är så bostadssegregerat redan som det är. Dessutom drar man igång en massa oro hos människor. Det är inte alla som har råd att ombilda, det här är en onödig orosgrej, säger hon.

Hon är kritiskt mot de metoder som företaget använder.

– Staden har ju sagt att det ska komma på initiativ från hyresgästerna, så det här känns väldigt oetiskt. Men även om det är ett företag som har fått nys om det här och gör det på eget initiativ så är det rätt ofräscht och ger dubbla budskap, säger hon.

Lotta Björkman och Elin Segerstedt boende på Sockenvägen har blivit kontaktade av företag om att omvandla till bostadsrätt.

Lotta Björkman och Elin Segerstedt som bor på Sockenvägen tror att många i området blir oroliga när de blir kontaktade av en ombildningskonsult.

En annan som blivit uppringd av företaget är Elin Segerstedt på Sockenvägen.

ANNONS

– Jag hann inte svara men de lämnade ett meddelande på min telefonsvarare. Jag tycker det är viktigt att det finns hyresrätter till alla som behöver, det har sålts ut så mycket redan som det är, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är jättejobbigt om de ringer och trycker på för att man ska ombilda. Det skapar friktion mellan grannar om några vill och andra inte vill, säger  Elin Segerstedt.

Missuppfattning att de fått uppdraget av staden

Konsulten på Restate som ringt upp de boende vill inte prata med Mitt i Söderort utan hänvisar till företagets ledning.

Delägaren Jan Bjurfors tillbakavisar uppgifterna att företaget skulle ringa på uppdrag av Stockholms stad.

– Nej, det gör vi inte, men ibland uppfattar folk inte allt som sägs. Men det ska sägas klart och tydligt att samtalet är från oss, säger han.

Vad är syftet med samtalen?

– Vi gör en undersökning för att se hur stort intresset är att ombilda på olika ställen. Vår avsikt är att publicera det resultatet på något sätt. Konsulterna ska ringa runt någon vecka, sedan får vi se vad det landar i.

Vilka områden ringer ni till?

– Staden har inte definierat än vilka områden de väljer. Men ytterområdena så som de har definierats tidigare: Bagarmossen, Farsta och Skärholmen, där någonstans som det kan bli aktuellt, säger Jan Bjurfors.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.