ANNONS

Ombygget kan tvinga 400 barn sluta med pingis

Sportchefen Mikael Frank började som spelare och har varit i klubben i snart 50 år.
Sportchefen Mikael Frank började som spelare och har varit i klubben i snart 50 år.
Lara Omar, 13, spelar mot tränaren Jessica Larson.
Lara Omar, 13, spelar mot tränaren Jessica Larson.
Ängby SK
Ängby SK bildades 1956 men kan tvingas lägga ner om klubben inte hittar nya lokaler snart.
Vällingby sim- och idrottshall
Vällingby sim- och idrottshall måste utrymmas under renoveringen som planeras till 2019.
J-O Waldner
J-O Waldner.
Mikael Appelgren.
Mikael Appelgren.
Ängby SK med 400 bordtennisspelare kan stå utan hall i två år när Vällingbyhallen renoveras. Stockholms stad har ingen ersättningshall än och klubben måste snart börja säga upp personal.
– Har vi ingen hall är det bara att lägga ner verksamheten, säger ordföranden Nils-Erik Sandberg.
ANNONS

Nils-Erik Sandberg var med och startade Ängby SK 1956. Tillsammans med dåvarande borgarrådet Thorsten Sundström (S) tog han första spadtaget och sedan 1974 har klubben haft sina bord uppställda i Vällingby sim- och idrottshall.

Flera SM-guld

Med 400 spelare och tio anställda är Ängby SK Sveriges största ungdomsklubb. Och en av de mest framgångsrika. Föreningen har SM-guld på både herr- och damsidan och har representerats av världsmästarna Jan-Ove Waldner och Mikael Appelgren.
Men den kommande renoveringen av hallen kan bli slutet för föreningen.

J-O Waldner

Världsstjärnorna J-O Waldner (bilden) och Mikael Appelgren har båda spelat i Ängby.

Planerad till 2019

Renoveringen väntas pågå i flera år och kosta närmare en halv miljard kronor. Preliminär byggstart är hösten 2019.
– Vi har gubbar som har jobbat här i 35 år och som har ett års uppsägningstid. Om några månader måste vi börja säga upp folk. Har vi ingen hall har vi ingen verksamhet och då kan vi inte ha fortsätta att ha folk anställda. Det är bara att dra ut nyckeln i så fall, säger Nils-Erik Sandberg.

Vällingby sim- och idrottshall

Vällingby sim- och idrottshall måste utrymmas under renoveringen som planeras till 2019.

Varit i Ängby i snart 50 år

Mikael Frank har varit i klubben sedan 1969.

– Jag började som liten som spelare, sedan blev jag tränare och 1986 blev jag sportchef. Att stå utan hall är ju jättejobbigt för oss allihopa. I dag har vi verksamhet på morgnar, eftermiddagar, kväller och helger. Det är mycket folk som rör sig här. Vi vill kunna ha öppet på eftermiddagarna så barnen kan komma ner hit och hänga istället för att vara på något annat ställe, säger Mikael Frank.

ANNONS

Sportchefen Mikael Frank började som spelare och har varit i klubben i snart 50 år. Foto: Anna Z Ek.

”Oroväckande”

Vid ett av borden står 13-åriga Lara Omar och nöter slag med tränaren Jessica Larsson.

– Jag tycker det känns oroväckande att inte ha något ställe än. Det är en stor verksamhet och det är svårt att flytta allt bara så där. Det här är något som berör hela klubben, säger Jessica Larson.

Lara Omar, 13 år, en av omkring 400 spelare i Ängby SK, tränar med ungdomstränaren Jessica Larsson. Foto: Anna Z Ek.

Utreder vidare

I september beslutade idrottsnämnden och fastighetsnämnden att renoveringen ska utredas för 12 miljoner kronor innan kommunen fattar beslut.
– Det är ju ett tag kvar och utredningen är väldigt färsk. Evakueringslokaler är en sådan sak som ska tittas på i utredningen, säger idrottsnämndens ordförande Alexander Lindholm (S).

”Inte prioriterad av kommunen”

Nils-Erik Sandberg är kritisk.
– Vår situation är inte prioriterad av kommunen. De säger att det är gott om tid – men för oss är den ju i stort sett noll eftersom vi har uppsägningstid att jobba med. Läget är jättekritiskt, säger Nils-Erik Sandberg.

Föreslår tillfällig hall

Enligt Nils-Erik Sandberg räcker inte ”en småhall”, klubben behöver något som motsvarar ytan man har i dag. Ängby SK har föreslagit att Stockholms stad slår upp en tillfällig bordtennishall på Vinsta bollplan.
– Det ligger nära och där kan man på en månad sätta upp en hall som klarar 16 bord för träning. Kommunen behöver bara ge ett tillfälligt bygglov och om man efter två år inte vill förlänga det kan man flytta hallen någon annanstans eller lämna tillbaka den, säger Nils-Erik Sandberg.

Ängby SK föreslår att kommunen slår upp en tillfällig hall på Vinsta bollplan under renoveringen. Foto: Anna Z Ek.

Ungdomar ska prioriteras

Alexander Lindholm välkomnar förslag på lösningar.
– Har föreningen idéer så är det jättebra att de tar det med idrottsförvaltningen så får de utreda vilka alternativ som finns. Vi hoppas att vi hittar en lösning, säger Alexander Lindholm.
Hur viktigt är det att ordna en evakueringslokal så att en av Sveriges största bordtennisföreningar med 400 ungdomar inte behöver lägga ner?
– Det är jätteviktigt. Ungdomar tillhör våra prioriterade grupper. Vi vet att ungdomar som idrottar presterar bättre i skolan. Vår ambition är att hitta en evakueringslokal.

ANNONS