Ombyggnad av skola blev tre gånger så dyr

Renoveringen av Stavsborgsskolan i Älta blir 9,5 miljoner kronor dyrare än planerat.

– Det är fruktansvärt nonchalant att det tillåtits bli tre gånger så dyrt, säger Carl-Magnus Grenninger (S).

Hösten 2011 togs beslutet att Strandparksskolan i Älta skulle flytta sin verksamhet till Stavsborgsskolan. För att kunna bedriva F–3-verksamhet i den gamla fritidsgården beslutade kommunen att renovera och anpassa skolan för 4 miljoner kronor. När nu slut­notan presenteras visar det sig att totalsumman vuxit till 14,5 miljoner kronor.

– Det är dåligt skött. I relation till hur mycket dyrare stadshuset blev kanske det är en mindre skandal, men det är ändå en skandal, säger Carl-Magnus Grenninger (S).

Det är främst tre skäl till att renoveringen fördyrats. Ombyggnaden skulle egentligen vara klar till terminsstarten hösten 2012, omfattningen har mer än fördubblats och genomförda åtgärder på skolgården var inte med i planen.

När Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, presenterade årets budget underströk han att det nu skulle vara slut på byggprojekt som blev dyrare än beräknat.

– Det här är ett arv från hur vi arbetat tidigare. Men jag blev ärligt talat förbannad när jag förstod att det inte skulle landa på fem miljoner. Vi ska ha ordning och reda på ekonomin, säger Mats Gerdau.

Det höga tempot – som alltså fördyrat renoveringen – gjorde att den invändiga byggnationen var klar i tid. Men eftersom skolgården inte hunnit anpassats till terminsstarten sköts inflyttning upp till senare under hösten.

– Vi har haft flera dyrköpta lärdomar och det ska inte upprepas fler gånger. Nu ska vi göra bättre kostnadsberäkningar från början. Och om det händer något som förändrar läget så ska man gå tillbaka till politikerna och stämma av vad som bör göras, säger Mats Gerdau.

Nu är frågan om det finns flera projekt, som trots målsättningen att ha bättre koll på kostnaderna, ligger och väntar.

– Jag hoppas att det inte finns fler surdegar. Vi har fått indikationer på att Ryssbergens förskola kommer att bli dyrare än beräknat. Men det ska vara den sista, säger Mats Gerdau.

Fakta

”Präglat av icke-beslut”

Ursprunglig budget för ombyggnaden var 5 miljoner kronor.

Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott har beslutat att skjuta till 9,5 miljoner kronor.

Hela projektet har präglats av icke-beslut enligt Nacka kommuns rapport som konstaterat att det blivit dyrare på grund av forcering för att färdigställa i tid till höstterminen.

Källa: Nacka kommun