ANNONS

Polisen varnar för omfattande stölder av verktyg

Jan Berlin säger att verktygsstölderna är ett återkommande problem.
Jan Berlin säger att verktygsstölderna är ett återkommande problem.
Jan Berlin, kommunpolis i Täby.
Jan Berlin säger att verktygsstölderna är ett återkommande problem.
Det stjäls en hel del på byggarbetsplatser runtom i länet och i Täby. Företag som arbetar på Roslagsbanan och i Täby park har drabbats och nu i helgen råkade ett företag på Kemistvägen ut för tjuvarnas framfart.
– Det är ett återkommande problem, säger kommunpolis Jan Berlin.
ANNONS

I helgen var det dags igen. En byggarbetsplats, den här gången på Kemistvägen, råkade ut för ett inbrott och tjuvarna fick med sig dyra verktyg.

– Det blir ofta ganska höga summor eftersom verktygen kan kosta en hel del, säger kommunpolis Jan Berlin.

Han säger att inbrott och stölder på byggarbetsplatser är ett återkommande problem i hela länet. Hantverkarbilar är också särskilt utsatta.

– Många gånger orkar man inte bära in alla prylar över natten, och då passar tjuven på.

Polisen: ”Märk era verktyg!”

Inbrott i Täby park

Ofta är containrarna förstärka med lås och regel men tjuvarna använder sig av vinkelslipar för att ta sig in. I samband med arbetet på Roslagsbanan stals det en hel del och i förra veckan blev det ett stort polispådrag efter att ett larm gått hos ett byggföretag i Täby park.

– Kameran fångade två män som gick runt på området i begrepp att stjäla verktyg. Vi skickade hundpatrull men de lyckades tyvärr undkomma den gången, säger Jan Berlin.

ANNONS

DNA-märkning

Han säger att de måste få stopp på inbrotten, men det visar sig vara svårt. På många byggarbetsplatser installerar man automatiska lampor, övervakningskameror och ibland även väktare. Jan Berlin säger att man också bör DNA-märka verktygen. Något många hantverkare slarvar med. Polisen står då med en massa stöldgods de inte kan hitta ägaren till.

– Träffar man på en bil med sju borrmaskiner i bakluckan kan man med DNA-märkning spåra tillbaka dem till ägaren, säger han.

GPS ledde till hälericentral i Brottby

Ibland lyckas polisen

Mitt i har tidigare berättat om när polisen fått in några lyckoträffar vad gäller stulna verktyg. I april lyckades polisen slå hål på en hälericentral i Vallentuna efter att ett av stöldgodsen hade en gps. I det fallet lyckades man nu åtala en 28-årig man.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.