Min lokala hjälte

Omklädningsrum vid Flaten blir teaterscen

Scenen är uppbyggd av naturmatrial från Flatenområdet.
Scenen är uppbyggd av naturmatrial från Flatenområdet.
Veronica Ralstons vätte-målning pryder dörren till den nya teatern.
Veronica Ralstons vätte-målning pryder dörren till den nya teatern.
Den gamla längan med omklädningsrum vid Flatenbadet har förvandlats till teater. Nästa fredag är det premiär med föreställningen Hugo i Vättarnas Hus – avant la pleine lune.

Det är föreningen Miljöverkstan i Flaten, med konstnären Veronica Ralston i spetsen, som har arbetat med att bygga en scen i de gamla omklädningsrummen. Till sin hjälp har hon haft snickaren Christer Pettersson och förskolebarn från Skarpnäck, Älta och Kärrtorp som har bidragit med teckningar och andra skapelser på temat på temat ”vilda djur och skogsväsen – verkliga och inbillade– vid Flaten”. Den nya teatern har sedan helt logiskt döpts till Vättarnas hus.

– Jag har aldrig haft en så rolig sommar i hela mitt liv som när jag fick händena på den här byggnadslängan. Vi börjar med en dockteater men jag hoppas att det här ska kunna vara en öppen scen även för annat, säger Veronica Ralston.

Premiärföreställningen spelas nästa fredag den 12 augusti klockan 17 och är alltså en dockteaterföreställning som har fått namnet Hugo i Vättarnas Hus, med den franska undertiteln ”avant la pleine lune” som betyder ”innan fullmånen”.

– Den är både för barn och vuxna, förklarar Veronica Ralston.

Hon är föreställningens scenograf och animatör medan Eva Makaema Bergman, bosatt i Paris, står för själva dockspelet. Medverkar gör också musikern och röstkonstnären Yann Le Nestour.

Pjäsen är cirka 50 minuter lång och den spelas även lördag 13 augusti klockan 14 och söndag 14 augusti samma tid. Fri entré.

Veronica Ralston tror och hoppas att Vättarnas hus ska bli ett lyft för Flaten.

– Och skulle någon inte gilla det här och vilja riva det då får de väldigt många naturväsen att tas med, skrattar hon.