Omöjligt att bli av med bajsande gäss

De vitkindade gässen har blivit ett miljöproblem.
De vitkindade gässen har blivit ett miljöproblem.
Gräsmattorna runt Stora Värtan är fulla av gåsbajs. Badgästerna gillar inte att gässen tar över deras stränder – men att bli av med fåglarna är en omöjlig uppgift.

Att vitkindade gäss har tagit över många av stränderna runt Stora Värtan är inget nytt problem. Lokaltidningen Mitt i får ofta in tips från badgäster som är trötta på att få fågelbajs under fötterna.

Leif Amneby bor vid Hägernäs strand och är en av många som störs av de oinbjudna gästerna.

– Jag har räknat till över 200 gäss på den lilla ytan nere vid stranden. Du kan ju tänka dig vad flera hundra gäss kan åstadkomma när de går och äter på samma plats, säger han.

Men trots att gässen har varit kända strandterrorister i många år kan kommunen inte komma på något effektivt sätt att jaga iväg fåglarna.

Problemet är att de vitkindade gässen är fridlysta och därför inte kan skjutas av. Kommunens viltvårdare har beviljats skyddsjakt, men det innebär bara att han har rätt att skjuta en gås per jakttillfälle och bara under våren och hösten.

– Ett skott på morgonen gör ingen skillnad. Gässen kommer tillbaka efter några timmar och har fritt fram att skräpa ner på stranden resten av dagen, säger Thomas Rüden, fritidschef i Täby kommun.

Går det inte att jaga iväg gässen på något annat sätt än genom jakt?

– Vi har försökt med allt under årens lopp. Vi har testat låga staket i gräskanten till exempel, men de körs omkull av cyklar och mopeder eller trampas ner.

Kommunen har också försökt med högtalaranläggningar som spelar upp skrämmande ljud. Men ljuden skrämmer bara iväg ­kanadagäss, inte de vitkindade gässen.

– Kanadagässen har ett varningsrop, men inte de vitkindade gässen. Ljudet stör också grannarna.

Uppfinningsrika Täbybor som har idéer om hur man kan skrämma iväg gässen är välkomna att höra av sig till kommunen.

– Vi mottar gärna alla förslag som är genomförbara, säger Thomas Rüden.