ANNONS

”Omöjligt driva 4H-gård med så lite pengar”

Kaisa Karlsson, regionskonsulent på 4H i Stockholms län.
Kaisa Karlsson, regionskonsulent på 4H i Stockholms län.
Vallentuna ger minst pengar till 4H av alla kommuner i landet.
Med extrabidrag har Vallentuna 4H-gård ändå överlevt, trots att det varit nätt och jämnt.
– Många andra kommuner hör av sig och vill ha vår verksamhet. Vallentuna har valt att göra tvärtom, säger Kaisa Karlsson på 4H i Stockholms län.
ANNONS

Mycket hastigt fattade 4H i Stockholms län i söndags beslutet att lägga ner 4H-gårdsverksamheten i Vallentuna till årsskiftet.  Nyheten tycks ha överrumplat såväl personal och barn som fritidsförvaltning och politiker. Många Vallentunabor har också uttryckt sorg och ilska över att en populär verksamhet försvinner.

4H-gården i Vallentuna läggs ner

Den 12 november klubbades kommunens budgetplan. Den medger bara ett fortsatt årligt bidrag på 140 000 kronor. Det räcker enligt 4H inte på långa vägar. När länsförbundet fått det ekonomiska läget klart för sig fick de agera snabbt.

– När vi fick reda på att man tagit ett så drastiskt beslut var vi tvungna att agera oerhört snabbt för att det inte skulle bli ett jättestort underskott. Det blir det när man har personal och djur, det blir väldigt snabbt en stor kostnad. Att bedriva en verksamhet på 140 000 kronor är helt omöjligt. 

Extra bidrag

Genom åren har 4H alltså fått ett litet bidrag för sin verksamhet som inte räckt. Men det har ändå kommit påfyllning vid sidan om och därför har verksamheten kunnat fortsätta.

– Vi har aldrig fått driftsbidrag för att driva själva gården, säger hon. Det har kommit från andra håll, man har fått lite extra bidrag som i år. I många år har kommunen ändå sett till att vi kommit upp till en nivå där vi nätt och jämnt gått runt. Tack vare välvilliga och kreativa lösningar från förvaltningen har vi kommit upp i 450 000–500 000, vilket ändå är för lite.

Utbildad personal

Men de extra pengarna har aldrig funnits inskrivna i avtalet. Därför begärde 4H förra året ett bidrag på 620 000 som skulle göra det möjligt att driva gården som i andra kommuner.

ANNONS

– Det finns ingenstans man driver en 4H-gård för under 700 000 kronor. Det krävs utbildad personal när man har djur och vi har också en hel del öppna aktiviteter och medlemsaktiviteter. Det är omöjligt att klara det på 140 000 kronor om året, säger hon.

Hon säger att hon aldrig varit med om något liknande från en kommuns sida.

– Många andra kommuner hör av sig och vill ha vår verksamhet. Vallentuna har valt att göra tvärtom. Vi är helt chockade och jag fattar inte hur man tänkt. För väldigt många medlemmar är det här ett otroligt viktigt ställe där man får syssla med det man älskar allra mest. Det är obegripligt och otroligt sorgligt. Men vi ger oss inte, vi kavlar upp ärmarna. Luften har inte gått ur oss, tårarna och ilskan ska vändas till något positivt.

Enligt Kaisa Karlsson är länsförbundet redo att snabbt öppna gården igen. Djuren kommer att placeras ut på de andra 4H-gårdarna så länge.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.