Ompröva ditt liv – men strunta i nyårslöften

Anna Iwarsson var i tolv år generalsekreterare för Friskis & Svettis. I dag skriver hon böcker och föreläser hon inom ledarskap, livsstil och folkhälsa med inriktning på träning.
Anna Iwarsson var i tolv år generalsekreterare för Friskis & Svettis. I dag skriver hon böcker och föreläser hon inom ledarskap, livsstil och folkhälsa med inriktning på träning.
Hur gör man egentligen för att hålla sina nyårslöften?

Enligt författaren och föreläsaren Anna Iwarsson ska man inte avlägga några alls.

I stället är det smartare att regelbundet göra genomtänkta omval i livet.

– Vi lever i en värld i ständig förändring och då gäller det att kunna förhålla sig till det, säger Anna Iwarsson som har skrivit boken ”Omval”.

Hon har inte mycket till övers för nyårslöften.

– Det är en mäklig tradition.

Anna Iwarsson tycker varken att tiden på året eller upplägget med ”löften” är en bra idé. Hon vill hellre se regelbundna ”omval”. De kan gälla allt från små detaljer som vilka morgonrutiner man har, till att analysera sina livsdrömmar.

– Nyår är en helt värdelös tid för omval med tanke på människokroppen. Det är vinter och mörkt, vi är trötta och vill gå i ide och äta mycket mat – och så ska vi lägga ytterligare krav på oss själva att vi ska åstadkomma ett bättre liv!

I Anna Iwarssons värld är sommaren en mycket bättre tid på året för att se över sitt liv och göra eventuella förändringar.

– Det finns ett direkt samband mellan att uppleva välmående i sitt liv och att ha kontroll över sin situation. I ett samhälle i ständig förändring söker man någon slags kontroll över sitt läge. Det är därför som man då och då behöver ompröva – till exempel om du upplever tristess eller är sliten, säger hon.

Gör man en sådan här omprövning är det egentligen tre saker som kan hända, enligt Anna Iwarsson.

– Antingen känner man att man är helt rätt i sitt arbete, sina studier, hemma eller vad det nu kan vara. Man kanske inte ska förändra någonting, säger hon.

Andra upptäcker kanske att de verkligen vill ändra något i grunden.

– Det kan vara att man vill komma bort från något – eller komma till något. Då kommer man kanske fram till att man verkligen ska göra en stor förändring, säger Anna Iwarsson.

– Men det tredje – och troligen vanligaste – som händer är att man upptäcker att man har det ganska bra men att det finns några saker som man skulle behöva ändra på.

Metoden som beskrivs i boken arbetade hon fram under sina år som generalsekreterare för Friskis & Svettis. Den handlar inte om att sätta sig på en stol och tänka – utan mycket om rörelse. Själv tänker hon som bäst när hon tar sina promenader i Grimstaskogen eller runt Råcksta träsk – eller springer runt, runt på löparbanan på Ängby IP.

– Ibland följer man en våg som man kanske inte är riktigt medveten om och min bok handlar om hur man övar upp sin omprövningsförmåga – för jag menar på att det är en övningssak.

Ska vi sluta med nyårslöften helt tycker du?

– Ja, gör inga alls! Lägg för guds skull inte på några krav förrän du omprövat ditt nuläge. Det är inte det vi behöver i ett prestationssamhälle.

Vad behöver vi då?

– Vi behöver hitta meningsfullheten, hitta saker och sammanhang där vi känner att ”wow här kan jag göra skillnad”. Då är vi villiga att ge 110 procent. Att hitta saker i vardagen där man verkligen får gå in i hela sin person, det är viktigt!

Fakta

Lång bakgrund i Friskis & Svettis

Namn: Anna Iwarsson.

Ålder: 48 år.

Familj: Man och fyra barn mellan 19 och 8 år.

Bor: Villa i Norra Ängby.

Jobb: Författare och opinionsbildare.

Aktuell: Med boken ”Omval. Hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig)”.

Det bästa med att bo i Bromma: ”Närheten till skogen, vattnet och stan och den sköna gemenskapen i villakvarteret.”