Områden kan bli utan kommunal hemtjänst

Delar av Sollentuna kan bli utan kommunal hemtjänst – om Solom går vidare med sparplanen.
Delar av Sollentuna kan bli utan kommunal hemtjänst – om Solom går vidare med sparplanen.
Bedragare utger sig för att vara hemtjänst. Nu varnar Värmdö kommun.
Delar av Sollentuna kan bli utan kommunal hemtjänst – om Solom går vidare med sparplanen.
Vårdbolaget Solom överväger att minska sitt verksamhetsområde för att spara pengar.
Det skulle innebära att delar av Sollentuna blir utan kommunal hemtjänst.
Oppositionen är kritisk – men majoriteten menar att de privata alternativen räcker.

Det kommunala vård- och omsorgsbolaget AB Solom har sedan länge ett stort ekonomiskt underskott.

Nu har ytterligare ett alternativ för att vända de röda siffrorna tagits i beaktning.

På det senaste mötet med det kommunala moderbolaget Sollentuna Stadshus AB lyfte Soloms styrelse frågan om att minska det område där Solom erbjuder hemtjänst.

Konsekvensen – att delar av Sollentuna skulle bli utan kommunal hemtjänst – oroar oppositionen.

– Många Sollentunabor kan bli lidande om Solom lämnar då de aktivt har valt just Solom för att de gillar deras upplägg. På det här sättet minskar valfriheten eftersom det blir färre aktörer, säger Joakim Jonsson (S), andra vice ordförande i Sollentuna Stadshus AB, och fortsätter:

– Vi tycker om privata aktörer som ett komplement, men det är viktigt att alltid ha ett kommunalt alternativ. Det är som om Sollentunahem skulle lämna delar av kommunen.

På kommunfullmäktige den 15 februari tog han upp frågan, som han nu befarar kan bli verklighet.

– Huvudproblemet är att vård- och omsorgskontoret är underfinansierat. Solom har tömt hela verktygslådan av besparingsåtgärder, det här är det enda de har kvar, säger Joakim Jonsson.

Det är viktigt att alltid ha ett kommunalt alternativ

Joakim Jonsson (S)

Anna-Lena Johansson (L), som fick frågan, säger till Mitt i att det än så länge inte finns några beslut – men att hon inte ser några principiella problem med alternativet.

– Det är många kommuner som inte har någon kommunal hemtjänst över huvud taget, och vi har en bra geografisk spridning på våra privata utförare. Det är inte så som Joakim (Jonsson, reds anm) menar att det skulle kunna bli tomma fläckar på kartan. Jag ser ingen risk för att ingen skulle vilja verka i ett visst område.

I förlängningen kan det till och med vara positivt, menar hon, eftersom Soloms dominans kan vara ett hinder för andra utförare att växa.

– Det är ofta små företag inom hemtjänsten, ofta kvinnor som har knoppat av och startat eget. Och när de är mindre blir det ofta lite mer personligt – vilket kunderna uppskattar. De privata utförarna ligger högt i kvalitetsundersökningarna, säger Anna-Lena Johansson.

Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Samtidigt är hon kritisk till att oppositionen tog upp frågan i det här skedet.

– Det var en information från Soloms vd och ordförande till SSAB:s styrelse. Jag blev förvånad över att frågan dök upp på kommunfullmäktige och tycker nog att man som ledamot i en styrelse borde hålla den sortens informationen inom styrelsen då det inte finns något beslut. Jag har inte varit med om att det hänt tidigare, säger hon.

Det är många kommuner som inte har någon kommunal hemtjänst över huvud taget

Anna-Lena Johansson (L)

Soloms vd Jane Lundström betonar att Soloms styrelse ännu inte fattat något beslut, och att det aktuella alternativet – att minska hemtjänstens verksamhetsområde – är en av flera möjliga åtgärder.

– Om det här blir aktuellt är omöjligt att uttala sig om i dagsläget, säger hon och fortsätter:

– Vi har en skyldighet att titta på olika alternativ för att få balans i vår ekonomi, och det vi fokuserar mest på just nu är verksamhetsfrågor som bemanning och logistik, säger Jane Lundström.