ANNONS

Omringad av gallerior – så ska Spånga torg överleva

Tina Egal skär upp lax till Kaj Jakobsson. Han tycker att kvalitet är viktigare än lågt pris.
Tina Egal skär upp lax till Kaj Jakobsson. Han tycker att kvalitet är viktigare än lågt pris.
Dennis Sigurjonsson och Tony Bouyaji på Dennis kött har inte märkt av någon konkurrens från de köpcentrum som omger Spånga.
Dennis Sigurjonsson och Tony Bouyaji på Dennis kött har inte märkt av någon konkurrens från de köpcentrum som omger Spånga.
ANNONS

Kaj Jakobsson stegar in på Åsas fisk – som bytte namn och ägare för sex veckor sedan – för att köpa lax till middagen. Att den är dyrare här än i en stor matbutik är inget han bryr sig om.

– Jag bor i närheten och uppskattar att det är bra råvaror och en manuell fiskdisk. Jag tycker att man ska uppmuntra småföretagare så här i likformighetens dagar, säger han.

Spånga kryllar av små butiker. Här finns till exempel optiker, skomakare, järnhandel, apotek och köttaffär. Hos Dennis kött kan man köpa entrecôte för 545 kronor kilot eller blandfärs för över hundringen per kilo. Betydligt dyrare än på stormarknaden, men priset är inte det viktigaste för dem som handlar här.

– Våra kunder är ofta höginkomsttagare som uppskattar kvalitet. Våra varor är dyrare än i mataffären, men har mycket högre kvalitet. Man kan bara jämföra pris om man jämför likvärdiga varor, säger Daniel Sigurjonsson på Dennis kött.

Åsa Brännström, som driver Åsas fisk, har en liknande inställning.

– Vi är dyrare än matbutikerna, men den som testar våra produkter märker skillnaden. Vi kokar våra skaldjur själva, det gör stor skillnad, säger hon.

Många uppskattar lokala småbutiker, men konkurrensen från stora köpcentrum är hård. I en rapport från Svensk handel konstaterar Håkan Karlsson, vd för Centrumutveckling, att stadskärnornas andel av den totala handeln minskar och att utvecklingen pågått under många år.

Spånga är numera omringat av stora gallerior som Bromma blocks, Mall of Scandinavia, Kista galleria och Vällingby city. Men Tommy Elofsson, ordförande för Spånga företagareförening, tycker att Spångas butiker står sig väl i konkurrensen.

– Köpcentrum säljer mycket på helgerna. Men många Spångabor väljer de lokala butikerna för vardagshandling. Lokalerna här är ganska små, så något Hennes & Mauritz eller liknande kommer vi inte att få se, säger han.

ANNONS

Vad skulle göra Spånga ännu mer attraktivt?

– Vi skulle önska ett Systembolag. Jag vet att det finns olika åsikter om det, men vi tror att det skulle passa med en liten butik som främst inriktar sig på vinförsäljning. Den som vill ha en flaska vin till middagen ska kunna köpa det utan att ta bilen. Ett Systembolag skulle också gynna handeln här eftersom folk annars passar på att handla annat när de köper vin, säger han.

Enligt Systembolaget finns dock inga planer på att öppna en butik i Spånga den närmaste tiden.

– Vi arbetar kontinuerligt med att se över behovet av etableringar och ombyggnationer. Just idag är det inte aktuellt för oss att en öppna en butik i Spånga, men det är naturligtvis något som kan bli aktuellt i framtiden, säger Elina Yli-Torvi, pressekreterare på Systembolaget.

Nyligen stängde butiken Djurens hörna på Spånga torg. Det är än så länge oklart vilken verksamhet som kommer att flytta in där, enligt hyresvärden Alferan förvaltning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.