ANNONS

Vård- och omsorgschefen: ”Förbereder oss för katastrofläge”

Pia Bornevi, Sollentuna
Pia Bornevi är vård- och omsorgskontorets förvaltningschef i Sollentuna.
Coronakrisen sätter sina spår i alla delar av samhället. Mitt i har tagit tempen på det lokala näringslivet, skolan och äldreomsorgen – tre områden som påverkas särskilt mycket.
ANNONS

Mitt i Sollentuna stämmer av med en företrädare för näringslivet, skolan och äldreomsorgen. Alla tre vittnar om att läget just nu är ansträngt.

I tre artiklar ställer vi samma frågor till de olika personerna.

Här är del 2 – Vård och omsorg:

Pia Bornevi är vård- och omsorgskontorets förvaltningschef i Sollentuna kommun och svarar på hur det ser ut i hennes organisation och i vård- och omsorgsverksamheterna.

Hur bedömer du läget?

– Alla medarbetare på kontoret och vård-och omsorgsutförarna arbetar verkligen hårt för att trygga Sollentunaborna. Läget regionalt förvärras dock snabbt, vi ser här och nu att antalet smittade ökar i hela Stockholm. Vård- och omsorg är i absolut fokus i kommunens krisledningsarbete. Vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna var snabbt ute och tog kloka beslut om exempelvis besöksförbud på äldreboenden och att stänga öppna träffpunkter för äldre. Det har varit brist på skyddsutrustning och det börjar bli tufft med bemanning på vissa håll då många är hemma på grund av att de har symptom eller är sjuka.

Hur mycket värre är det nu än under tidigare kriser?

 – Jag har aldrig upplevt något liknande. Covid-19 har gett en samhällskris som är väldigt mycket större än något vi sett tidigare. Den drabbar alla. Det krävs verkligen nu att vi samarbetar på alla fronter. Just nu är det kris, men vi förbereder oss för katastrofläge.

Vad behövs för att läget ska bli bättre? Vilka behov finns inom vård- och omsorg?

ANNONS

– Samarbetet fungerar mycket bra med kommunens krisledning och med våra olika utförare. Men något som blir otroligt viktigt nu är samarbetet med primärvården. Allt fler som har haft covid-19 skrivs ut från sjukhusen till sina hem eller särskilda boenden. Då måste krisledningsansvaret i länet, och samarbetet med kommunerna, fungera. Kompetensförsörjningen blir också viktig, där har AB Solom fått ansvar för att samordna kompetensförsörjningen för hemtjänst, boendestöd och personlig assistans i Sollentuna. En annan viktig sak är alla frivilliga som ställer upp. Många har visat empati och volontärer och andra har bidragit mycket med exempelvis matinköp till äldre. Grannar hjälper varandra och butiker ordnar hemkörning och har särskilda öppettider för riskgrupper. Vi hjälps åt!

Om du gör en självskattning – hur mår Sollentunas vård- och omsorg på en skala mellan 1 och 10 där 1 är normalläge och 10 är exceptionellt tufft?

 – Det är svårt att säga. Det finns enstaka smittade i vissa verksamheter och det börjar bli tufft med kompetensförsörjningen. Å andra sidan tänker jag att det kan bli ännu tuffare så jag kan inte säga 10. Jag säger en 6:a på skalan. Läget är allvarligt och vårt absoluta fokus nu är att värna äldre och riskpersoners trygghet och hälsa.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.