Omstridd peng till förskola kan höjas

Niklas Egeltun med sonen Isac som går på Vikingagårdens förskola.
Niklas Egeltun med sonen Isac som går på Vikingagårdens förskola.
Täbys barn får ett tillskott på 22 miljoner.

Nu kan den mycket omstridda förskolepengen höjas.

I januari var det slut med mjölk till maten på Vikingagårdens förskola i Täby kyrkby. Det fanns inte pengar, förklarade föreståndarna.

Sedan dess har kommunens ersättning till förskolorna diskuterats allt mer och både utförare och föräldrar har stridit för högre belopp.

Nu verkar de ha fått gehör.

Barn- och grundskolenämnden får troligen 22 miljoner kronor extra nästa år. Tillskottet ska bland annat gå till att höja förskolepengen med 2,3 procent.

– Vi är just nu i en lite svårare ekonomisk period och därför känns det bra att ändå kunna satsa på det här, säger Camilla Ifvarsson (FP), ordförande i barn- och grundskolenämnden.

Kommunen har efter påtryckningar undersökt hur förskolepengen står sig jämfört med övriga norrort. Slutsatsen är att Täby ligger efter.

När Mitt i granskade siffrorna tidigare i år visade det sig att förskolepengen var bland de lägsta i hela länet.

Enligt kommunen är det för barn mellan tre och fem år som det behövs en höjning. I dag är årsbeloppet per barn drygt 94 000 kronor för kommunal förskola.

Niklas Egeltun har barn på Vikingagårdens förskola där mjölken slopades i vintras. Han tycker verksamheten är bra men har tydligt märkt att det är ont om pengar.

– Jag hoppas kommunen tagit till sig av kritiken, säger han.