ANNONS

Omstridda studentbostäder klubbas på torsdag

Studentbostäderna vänder gavlarna mot Söderarmsvägen, med höga, grunda arkader.
Studentbostäderna vänder gavlarna mot Söderarmsvägen, med höga, grunda arkader.
Många har protesterat mot byggplanerna i Fäholmaskogen i Kärrtorp. Trots det väntas stadsbyggnadsnämnden klubba bygget av 380 studentbostäder på torsdag.
ANNONS

De 380 studentlägenheterna ska rymmas i tre avlånga byggnader, som alla är tre till fem våningar höga. De ska ligga i Fäholmaskogen, nordväst om Kärrtorps centrum, och vända gavlarna mot Söderarmsvägen. I bottenvåningarna ska bland annat uteserveringar och uteplatser göra Söderarmsvägen mer levande och lik en stadsgata.

Men alla tycker inte att det ökad stadsmässighet låter lockande. Många i området har protesterat mot att trafiken riskerar att öka på Söderarmsvägen och mot att ett skogsområde med omtyckt natur försvinner. Dessutom har kritik riktats mot studenthusens skala, i jämförelse med den bebyggelse som redan finns, och mot att husen kommer att skugga kvarteret Skäggenäs.

Både bottenvåningarna och andravåningarna får glasade, öppna delar.    Illustration: Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter

Stadsbyggnadskontoret justerade byggplanerna efter den kritik som kom in under samrådstiden i början av 2017. Längden på byggnaderna minskades för att ge gång- och cykelvägen bakom husen mer utrymme. Dessutom minskade man höjden med en våning på husens västra delar.

Ändå återkom kritiken när det justerade förslaget var ute på granskning under hösten 2017. Efter granskningen har stadsbyggnadskontoret därför sänkt det norra husets västra delar, för att kvarteret Skäggenäs inte ska skuggas så mycket.

Stadsbyggnadskontoret anser att de planändringar som gjorts efter kritiken är en ”lämplig avvägning mellan olika intressen” och att de nya husen blir ”ett värdefullt tillskott” som passar bra in i den bebyggelse som redan finns. Bostäder för studenter bidrar dessutom till ökad stadsliv och trygghet i Kärrtorp, anser tjänstemännen.

På torsdag beslutar stadsbyggnadsnämnden om detaljplanen ska antas eller inte.

Studentbostäderna, sedda framifrån, med sina höga arkader.   Illustration: Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.