ANNONS

Omstritt bygge i Äppelviken har dragit igång

Bygget på Runda vägen 12 påbörjades i början av augusti. Tanken är att huset så småningom ska innehålla fyra bostadsrättslägenheter.
Bygget på Runda vägen 12 påbörjades i början av augusti. Tanken är att huset så småningom ska innehålla fyra bostadsrättslägenheter.
Ett bygge på Runda vägen 12 i Äppelviken har väckt en proteststorm bland grannarna. De tycker inte att ett flerfamiljshus passar in i området.

Men byggherren anser att man lyssnat på kritiken från grannarna och anpassat utformningen.
ANNONS

Först ville byggherren riva 1920-talshuset i korsningen Runda vägen–Väktarstigen i Äppelviken och bygga ett helt nytt flerbostadshus med sex lägenheter. Men bygglovsansökan fick avslag med hänvisning till att det inte passade in i stadsbilden. Ritningarna gjordes då om.

Tanken är nu i stället att den gamla trävillan, som redan står på tomten, ska byggas ut och i slutändan innehålla fyra lägenheter på totalt 556 kvadratmeter. Dessutom vill man anlägga en parkeringsplats för fem bilar på tomten.

– Vi vill skapa högkvalitativa bostäder i det fantastiska området Äppelviken. Tanken är att det ska se ut som den övriga bebyggelsen, säger Per Burewall, talesperson för aktiebolaget RV12LG2.

Utbyggnaden har fått klartecken av stadsbyggnadsnämnden och markarbetena påbörjades i början av september.

– Jag är mest upprörd över att de förstör en vacker skogsbacke, säger Ulla Pettersson som bor granne med bygget.

Hon och ett tiotal andra grannar i området har överklagat byggplanerna – först till länsstyrelsen som avslog och nu till mark- och miljödomstolen. De tycker att utsikten förstörs och att en så stor byggnad inte passar i Äppelviken. De har även synpunkter på parkeringsplatsen, takkuporna och stadsbyggnadskontorets handläggning.

Grannarna har begärt att bygget inte ska få påbörjas innan det slutgiltiga beslutet, men även detta har fått avslag.

– Sakfrågan är inte avgjord men bygglovet gäller, säger Linn Grundtman, domstolshandläggare på mark- och miljödomstolen.

Nu kommer det dröja ytterligare ett antal månader innan slutgiltigt besked. Om bygglovet får avslag kan byggherren tvingas riva eventuella byggen och även tvingas betala en avgift.

ANNONS

– Om det rent teoretiskt skulle inträffa får vi ta ställning till det då. Men vi kände att vi kunde påbörja processen eftersom vi har ett så genomarbetat förslag och dessutom har vi med oss alla remissinstanser, säger Per Burewall.

Planen är att de nya bostäderna ska vara inflyttningsklara i augusti 2016.

Men grannarna i Äppelviken hoppas fortfarande på avslag i mark- och miljödomstolen. Om det inte blir så finns det bara en instans kvar att överklaga till, Mark- och miljööverdomstolen. Men där är det inte säkert att fallet alls tas upp.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.