Omtvistade Kronängsskolan invigs

Kronängsskolan har ljusa och färgglada lokaler, men utsikten är sämre än på Norrberget.
Kronängsskolan har ljusa och färgglada lokaler, men utsikten är sämre än på Norrberget.
På lördag invigs Kronängsskolan i Vaxholm. Alla som vill är välkomna att titta när kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M) klipper bandet. Dessutom blir det tal.

Det är inte varje dag det invigs en ny högstadieskola i Vaxholm. Särskilt inte en skola som föregåtts av så mycket stridigheter och trassel, men på lördag (26/8) blir det av. Då invigs Kronängsskolan på Ingenjörvägen i Campus Vaxholm.

Förutom bandklippning blir det tal av bland andra kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M) och Michael Baumgarten (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Dessutom utlovas underhållning, rundvandring, dryck och kaka.

Gummigolv och stor aula

Moderna Kronängsskolan har gummigolv och har fått miljöcertifieringen guld. I lokalerna ryms slöjd-, musik- och hemkunskapssalar och en aula för teater, dans och musik. Där ska även kommunen kunna hålla möten i framtiden, är det tänkt.

Motståndare har däremot menat att skolan är för stor för kommunens behov och att det miljömässigt bästa vore att behålla Norrbergsskolan. Men den har den styrande majoriteten beslutat att riva för att bekosta Kronängsskolan.

Projekt kantat av problem

Projekteringen och bygget av Kronängsskolan har tuffat på under några år, trots en hel del  protester och överklaganden. Under en tid pågick bygget utan lagakraftvunnet bygglov och 2014 gick företaget som arbetade med bygget plötsligt i konkurs. När en ny byggare upphandlades, Erlandsson bygg, blev kontraktet nio miljoner kronor dyrare, enligt tidigare uppgifter från kommunen.

Invigningen startar 14.00 och avslutas två timmar senare, klockan 16.00.

 

 

Fakta

Kronängsskolan

  • Arkitekt: LLP arkitektkontor
  • Skolan rymmer cirka 500 elever i årskurs 7–9 samt för Kulturskolan
  • Förutom klassrum finns bibliotek, skolkök, cafeteria, studielandskap, lokaler för Kulturskolan och en aula med scen och plats för 320 personer.
  • Skolan ligger i Campus Vaxholm, Vaxholms stads skol- och idrottsområde, som invigdes hösten 2016.
Källa: Vaxholms stad