Omtvistade Tryggt Tyresö nattvandrar: ”Jag är nationalist – men inte så extrem”

Den senaste månaden har en grupp på åtta–tio personer, som kallar sig Tryggt Tyresö, varit ute på nätterna iklädda gula västar, på samma platser där både väktare och poliser funnits.

Men initiativtagarens nationalistiska åsikter har skapat starka reaktioner.

Den 23 januari gjorde gruppen sin första nattvandring i Tyresö. Sedan har det blivit fler och fler. Man var bland annat på plats i Trollbäcken förra fredagen, precis som polisen, för att hålla koll på ungdomar i de misstänkt planerade slagsmålen.

Men gruppens 32-årige grundare är omtvistad lokalt. På sin facebook-sida lade han i januari upp en bild på en färgad ung man, kopplad till en brottsnyhet, och intill lade han in så kallade emojis på tre aphuvuden med en pistol riktad mot aphuvudena.

– Jag skrev i stundens hetta, säger han.

Men varför så här? Lade du upp emojisarna för att killen var färgad?

– Nej, det jag hade i tanken var att den handlingen han gjort var djurisk. Skulle man sätta det i ett sammanhang med djur så skulle det djuret avlivas. Så tänkte jag. Det är väl inte så jävla snyggt, det förstår jag, men inlägget finns kvar, säger han.

Inledningsvis kallade han Tryggt Tyresö för ett medborgargarde.

– Jag har blivit tvungen att kolla upp det här ordentligt, och fått förklarat och bett om ursäkt för det hundra gånger nu, säger han.

Nu kallar de sig för grannsamverkansgrupp i stället.

– Vi går inte ut för att göra människor illa, vi gör inte detta på grund av en viss typ av människor. Vi känner bara att samhällsutvecklingen inte går i rätt riktning, det är mycket brott, våldtäkter och trakasserier mot vanliga människor i dag. Vi har gula västar, och några av oss har försvarssprej, men det har de när de går själva också.

Flera säger på facebook att du är rasist, eller nazist?

– Jag är inte extrem i mina åsikter på något vis. Jag anser mig väl vara nationalist, men inte så extrem som en del vill framhäva. Jag har själv invandrarbakgrund. Men jag tycker inte min personliga åsikt har något att göra med Tryggt Tyresö över huvud taget.

Att man först kallade sig för ett medborgargarde oroade polisen, berättar Kenny Bungss, kommunpolis i Tyresö.

– Men företrädaren tog ju snabbt tillbaka att man var ett medborgargarde och som vi förstår det så kallar de sig nu för grannsamverkansgrupp. Vi vet att de har varit aktiva ute i Tyresö sista tiden, säger han.

Polisen har inget samarbete med Tryggt Tyresö, men parterna har pratat med varandra när de varit ute på samma plats.

– Det hade kunnat vara jag och du, vilken som helst, som är ute. Självklart stannar vi och pratar även med dem, säger Kenny Bungss.

Vad säger du om uppgifterna kring vissa individers åsikter i Tryggt Tyresö?

– Det finns individer vars åsikter är föremål för diskussion. Jag är intresserad av alla krafter i Tyresö som jobbar brottsförebyggande, men vi tar självklart avstånd från all form av rasism, främlingsfientlighet och extremism, säger Kenny Bungss.

Enligt Tryggt Tyresös initiativtagare tar gruppen just nu allt fler initiativ till samarbete med polisen, men enligt Kenny Bungss finns inget aktuellt möte inbokat.

– Men väljer de att ta kontakt för att bilda en formell samverkan med oss, och vi anser det lämpligt, kommer vi självklart att sätta oss ner med dem och ta reda på vilka de är. Finns det någon beröringspunkt som vi kan använda oss av så ska vi göra det, säger Kenny Bungss.

Claes Stjernström vid Tyresöpolisen är den som samordnar grannsamverkan och nattvandring i Tyresö. Om Tryggt Tyresö säger han:

– Frivilliga krafter är alltid bra, men de ska alltid vara en del av vår organisation då. Denna grupp har valt att vara helt självständig. Normalt när man gör dessa saker, föräldravandrar eller nattvandrar, så gör vi det ihop med kommunens fältgrupper. ”Tryggt Tyresö” kallar sig för grannsamverkan, men det är ju något som kommuner och staten genom polisen organiserar. Namnet grannsamverkan förknippas med det arbetet. Det här är en ren föräldragrupp som kallar sig grannsamverkan och är ute och går, men det är inte ”min” grannsamverkansgrupp eller nattvandringsgrupp. Folk tror att det är mina pojkar som är ute och går, men det är det ju inte. Det är lite olyckligt att de valt ordet grannsamverkan, de kunde ha kallat sig ”engagerade föräldrar” eller ”vi som bryr oss” eller något liknande.

Vad säger du om uppgifterna om att det uttryckts tveksamma politiska åsikter på vissa av medlemmarnas facebooksidor?

– Jag är tjänsteman, och kan inte ha någon kommentar om vad enskilda medlemmar skriver, utan det är gruppen jag kan uttala mig om.