Omtyckt fyndhörna bommade igen

I vintras träffade Mitt i Söderort Christoffer Ngai och Torbjörn Gustavsson på Kornboden.
I vintras träffade Mitt i Söderort Christoffer Ngai och Torbjörn Gustavsson på Kornboden.
Butikslängan på torget ska rivas men det är ännu inte klart när.
Butikslängan på torget ska rivas men det är ännu inte klart när.
Farsta strands omtyckta samlingspunkt, second hand-butiken Kornboden, slog igen portarna i fredags. Huset på Brunskogsbacken ska rivas. Men en ny lokal är på gång.

I vintras kunde Mitt i Söderort berätta om Familjebostäders planer på att riva butikslängan på Brunskogsbackens torg och ersätta den med ett bostadshus. Något datum för rivning är ännu inte satt – men redan i fredags hade Svenska kyrkans second hand-butik Kornboden öppet för sista gången.

”Vi har verkligen trivts i den här stadsdelen, men nu ska ju huset rivas, vilket vi visste från början. Detta är Kornbodens sista dag. Vi vill tacka alla gåvogivare, kunder och medarbetare!”, skriver de ansvariga för butiken på kyrkans hemsida.

Om stängningen är definitiv på just den här platsen är den dock bara tillfällig vad gäller Kornboden som koncept. Tanken är att butiken, där kyrkan också bedriver arbetsträning, ska öppna igen i en annan lokal. Jakten på en lämplig plats pågår.

– Vi har kontakter och håller på och förhandlar, säger Lena Ljungström, diakon i Farsta församling och arbetsledare för Kornboden.

Enligt vad Mitt i erfar handlar det om en lokal något mer centralt i Farsta.

– Vi kommer att ha ett besked under hösten och jag hoppas att Kornboden kan öppna igen någon gång i januari-februari, säger Lena Ljungström.

Vad gäller Familjebostäders husplaner på Brunskogsbacken pågår planeringen fortfarande.

– Samrådet är precis avslutat. Vi har inte någon färdig detaljplan, så vi är inte redo för rivning än, säger Pia Ninche på Familjebostäder.

Läs mer här: https://mitti.se/sag-adjo-till-de-gamla-centrumen/