Onani vid badet var inte olaglig

Den man som onanerade på Hökar­ängsbadet begick inget lagbrott. Domstolen friade mannen, eftersom onanin inte var riktad mot någon specifik person.

Den 6 juni såg badgäster vid Drevvikens strand att en man satt nära vattnet med byxorna nerdragna och gjorde onanirörelser. Han åtalades för sexuellt ofredande.

Nu har Södertörns tingsrätt friat 65-åringen. I domen står det visserligen att ”det får anses bevisat att mannen blottat sig och onanerat vid det aktuella tillfället”. Men enligt tingsrätten var det inget ofredande eftersom han inte riktade sig mot någon specifik person.

Åklagaren Olof Vrethammar tänker inte överklaga.

– Ett krav för att det ska vara straffbart är att ofredandet riktar sig mot en eller flera personer. Jag tycker tingsrättens bedömning är rimlig, säger han.

Så det är helt okej att onanera vid badet bara man inte är för tydlig med vem man riktar sig mot?

– Tingsrätten har gjort en bedömning i det här enskilda fallet. Därmed kan man inte dra slutsatsen att det är okej att onanera på en badplats. Handlingen skulle möjligtvis kunna bedömas som förargelseväckande beteende.

I en annan aktuell dom friades en 15-årig pojke som även han åtalats för sexuellt ofredande. En kväll vid sjön Trekanten i Liljeholmen kastade han sina kalsonger och ställde sig naken framför två minderåriga flickor. Södertörns tingsrätt motiverade domen med att hans handlande inte hade någon sexuell prägel. Två av ledamöterna ville dock döma pojken för ofredande.

Högskoleutbildning om cannabis

stockholm Länsstyrelsen har startat en högskoleutbildning i cannabisförebyggande arbete. Kursen är på 7,5 högskolepoäng. Syftet med utbildningen är att tillgodose behovet av ökade kunskaper om cannabis bland vuxna i ungas närhet. Kursen vänder sig till bland annat skol- och fritidspersonal, kommunernas fältassistenter, poliser, ungdomsledare och trygghetssamordnare.

– Tanken är att kursdeltagarna ska kunna sprida nya kunskaper på sina arbetsplatser, säger Kaisa Snidare på länsstyrelsen.

Farsta strand I förra veckans artikel om Primaskolans konstprojekt föll bilden bort. Därför kommer den här i stället.

Här syns sjundeklassaren Viktor Charalambidis och konstnären Jennifer Forsberg. Den röda mosaiken är en del av Jennifer Forsbergs konstverk ”Här, nu” som utsmyckar det nya kvarteret Sandhamn.

Eleverna ska, inspirerade av konstverket, utsmycka två trappuppgångar i det nya kvarteret.

Jag tycker tingsrättens bedömning är rimlig.

Här får Viktor inspiration av konstnären i Farsta