Onanist jagade kvinna i tunnel

Mannen i gångtunneln började onanera när kvinnan gick förbi vid halv tvåtiden på natten. Därefter började han förfölja henne. Först när pojkvännen dök upp försvann mannen.

Det var förra söndagsnatten som en okänd man stod och väntade i gångtunneln i närheten av Lundaskolan i Jordbro när en kvinna passerade genom tunneln.

Mannen, som enligt polisen var klädd som ”vem som helst”, började plötsligt onanera när han såg kvinnan gå förbi. När kvinnan passerat började han följa efter henne med raska steg ut från tunneln.

Förföljelsen fortsatte tills hennes pojkvän, som den uppskrämda kvinnan hade ringt upp, kom till undsättning.

– Då försvann den andra killen väldigt snabbt. Men kvinnan var uppskrämd, speciellt som det var mitt i natten och hon var helt ensam, säger Ingela Johansson, gruppchef vid Haningepolisen, som tillfälligt lagt ner ärendet.

Uppgifterna från kvinnan om mannen är helt enkelt för vaga och hundpatrullerna på plats gav heller inget spaningsresultat.

– Det har inte gett oss någonting, det var ett vagt, allmängiltigt signalement. Men vi är bara en knapptryckning bort om någon vill tipsa, så kan vi ta upp ärendet igen och kanske köra en fotokonfrontation. Det här var ingen gammal person, killen hade inget specifikt utseende eller några attiraljer, utan en vanlig jacka. Det är tyvärr det enda vi har just nu, säger Ingela Johansson.

Sexuellt ofredande liknande händelsen i Jordbro är ytterst ovanligt i Haninge. Enligt polisen handlar det om enstaka fall här och där.

– Det här är första fallet i den här gångtunneln som jag vet om och jag hoppas killen inte gör om det där, säger Ingela Johansson.

Fakta

Kan ge två år

Enligt statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet, utgörs hälften av sexualbrotten i Sverige av sexuellt ofredande. Tafsande, blottning och sexchattande med barn under 15 år ingår i kategorin.

Straffet för sexuellt ofredande varierar mellan böter och fängelse upp till två år.

Källa: BRÅ, Justitiedep.