Onödiga anmälningar ska bort

Regeringen har startat en utredning för att se hur polisen kan slippa arbetet med polisanmälningar där det inte ligger något brott bakom.
Regeringen har startat en utredning för att se hur polisen kan slippa arbetet med polisanmälningar där det inte ligger något brott bakom.
Sand i sängen, dyra taxiresor och borttappade kameror. Nu vill regeringen sätta stopp för onödiga polisanmälningar.

– Det vore bättre att lägga resurser på det vi ska göra, säger Peter Granquist, jurist vid polisens rättsenhet i Stockholm.

Poliser ska utreda brott och inte lägga sin arbetstid på anmälningar som inte rör brott. Det tycker Anders Ygeman (S), inrikesminister. Därför har regeringen tillsatt en utredning som ska göra polisens arbete effektivare. Ett sätt kan vara att slippa onödiga polisanmälningar.

Peter Granquist, jurist vid polisens rättsenhet i Stockholm, välkomnar utredningen. Han säger att man kan dela upp de onödiga anmälningarna i flera grupper. En av de största kommer från psykiskt sjuka, förvirrade och dementa människor.

Psykiskt sjuka kan till exempel anmäla att någon hällt sand i deras säng eller att de har blivit sövda och fått föremål inopererade i kroppen.

– Ofta står den typen av personer bakom hundratals anmälningar. Ibland kan de ringa eller besöka en polisstation flera gånger om dagen.

Andra anmälningar som tar mycket tid, men som aldrig leder någonstans, gäller borttappade saker.

– Om någon tappar något utomlands kräver försäkringsbolagen en polisanmälan. Jag kan förstå försäkringsbolagen eftersom kravet på att det måste polisanmälas kan minska bedrägerierna, men man kan diskutera om det är ett bra sätt att använda polisens resurser.

Går det alltid att veta när en polisanmälan är onödig?

– Ja, det visar sig ganska snart. Men ofta tar det mer tid att som polis vägra ta upp en polisanmälan. Risken är att personen som anmäler inte ger sig.

Anders Ygeman beskriver problemet med onödiga polisanmälningar som ”ganska betydande” och ser olika lösningar på det.

– Ett sätt kan vara att polisen helt enkelt inte behöver ta emot anmälningar som uppenbart inte rör brott. Vill man inte gå så långt kan man tänka sig att anmälaren själv får skriva sin anmälan.

Han är också skeptisk till att försäkringsbolagen kräver polisanmälningar vid exempelvis borttappade föremål.

– Det är omöjligt för svensk polis att utreda en borttappad kamera på en strand i Chile. Personligen anser jag att den typen av anmälningar ska försvinna helt, men vi får se vad utredaren kommer fram till.

Utredningen görs av tidigare länspolismästaren Madeleine Jufors och ska vara klar i november. Därefter hoppas Anders Ygeman på snabba åtgärder.

– Hur snabbt det kan gå beror på förslagens karaktär. Omfattande lagändringar tar längre tid, men en del förändringar bör gå att genomföra omgående.

Fakta

Exempel på svårutredda polisanmälningar

En man anmäler att han ett halvår tidigare blivit sövd i sin bostad. Personer ska ha fört ner ett okänt föremål i mannens hals.

En kvinna ringer och anmäler att någon har dumpat sand i hennes säng.

En man kommer till en polisstation i söderort och anmäler sin arbetsgivare. Mannen säger att han har fått för lite lön under fem års tid.

En kvinna anmäler ett taxibolag. Företaget tar ut en för hög avgift för att köra henne hem.

En man polisanmäler Migrationsverket. Mannen anser att Migrationsverket förstör hans äktenskap genom att inte ge hans fru uppehållstillstånd.

källa: polisen