ANNONS

På onsdag får Upplands-Bro nytt styre

Mycket talar för att Alliansen tar över i minoritet.
Mycket talar för att Alliansen tar över i minoritet.
M och L gav klara besked direkt efter valet: Alliansen är det enda alternativet. C och KD har öppnat upp för andra alternativ – men nu talar det mesta för en Allians i minoritet.
ANNONS

Vid kommunfullmäktiges sammanträde på onsdag klockan 18.30 väljs nytt styre i Upplands-Bro. Då väljs bland annat ny ordförande samt ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen.

Ordförande blir vanligtvis en politiker från det största partiet ur segrande block. Moderaternas gruppledare Fredrik Kjos har tidigare öppnat upp för att ta över rollen från nuvarande ordförande Camilla Janson (S).

Inga ytterligare besked om eventuellt styre kommer dock ges innan onsdagen, berättar Fredrik Kjos (M) för Mitt i Upplands-Bro.

Motiveringen till att Alliansen ska styra har varit att högerblocket vuxit till det största, medan det rödgröna backat.

SD kan bli vågmästare

Efter valet har han varit tydlig med att Alliansen är det enda alternativet, trots att det i så fall blir ett minoritetsstyre – något som gäller i 92 av landets kommuner, enligt SKL.

Det innebär att SD i så fall skulle få en vågmästarroll, eftersom partiet kan fälla förslag från den styrande minoriteten om de röstar med en samlad rödgrön opposition.

L är överens med M, medan C och KD varit mer osäkra kring att ta över makten. Den nuvarande koalitionen mellan S, MP, C och KD är dock inte aktuell, då den förlorat egen majoritet.

Inga blocköverskridande samtal

Enligt både S och MP har det varit helt tyst från samtliga Allians-partier, trots samarbetet med både KD och C under senaste mandatperiod.

Jag beklagar att Alliansen låser sig fast i den förlegade blockpolitiken och att C och L som haft så hög svansföring i frågan om SD-inflytande inte ens har övervägt samtal över blockgränsen för att istället bilda en stabil majoritet för Upplands-Bros bästa”, skriver Sara Ridderstedt (MP), gruppledare, i ett mejl till Mitt i Upplands-Bro. 

ANNONS

Ny valberedning

Vid kommunfullmäktiges sammanträde väljs också ledamöter till valberedningen. Den har till uppgift att lämna förslag till kommunfullmäktige på ledamöter och ersättare i nämnder och bolagsstyrelser.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.